Calitatea apei din Republica Moldova va crește. Guvernul a operat, la propunerea Ministerului Mediului, modificări la regulamentul privind cerințele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare și Legea apelor. De asemenea, cabinetul de miniștri a aprobat construcția unei stații de epurare în municipiul Soroca.
Potrivit ministrului Mediului, Iordanca- Rodica Iordanov modificările la Legea apelor prevede că orice colecție de apă reprezintă o proprietate publică care poate fi atribuită persoanelor fizice și juridice doar pentru a fi folosită o anumită perioadă, nicidecum nu poate fi luată în proprietate.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: ”La fel, noi am prevăzut și anumite aspecte ceea ce ține de proprietate asupra corpurilor de apă. Declarând corpurile de apă bunuri indivizibile, deci nu mai vorbim despre separarea apei și terenurilor în două obiecte separate, ceea cea ar însemna și pentru autoritățile publice locale și pentru agenții economici o posibilitate de a-și perfecta contractele, de a discuta aceste contracte, de a negocia și de a avea tarife clare pentru stabilirea plăților de folosire a resurselor de apă.”
O altă modificare ține de regulamentul privind cerințele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare sau în emisare pentru localitățile urbane şi rurale.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: ”Am stabilit că este obligatoriu să existe sistemele de epurare și pre-epurare pentru agenții economici. Totodată, am stabilit și am modificat formula de calcul pentru plățile suplimentare. Am stabilit care sunt plafoanele concentrațiilor maxime admisibile pentru deversarea apelor în sistemele de canalizare și totodată, am stabilit modalitatea de negociere a contractului între operatorii de ”Apă-Canal” și agenții economici.”
Vestea cea bună, potrivit ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, este că după mai mulți ani de tergiversări, în municipiul Soroca, va fi construită o stație de epurare a apelor uzate. Ea a menționat că realizarea acestui obiectiv face parte din proiectul ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație Moldova”.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: ”Astăzi noi am reușit să aprobăm transferul de terenuri de 2,45 de hectare din proprietatea statului, teren gestionat de către ”Moldsilva”, să-l transmitem în gestiunea autorităților publice locale din municipiul Soroca ca să lanseze procesul de construcție a acestei stații de epurare. Prin această lucrare, noi suntem siguri că calitatea apei în râul Nistru se va îmbunătăți considerabil.”
În cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat și regulamentul sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile, elaborat de către Ministerul Sănătății în comun cu Agenția pentru sănătate Publică. Astfel, potrivit deciziei, a fost întocmit un set din 34 de parametri care vor fi monitorizați și testați în mod regulat de către instituțiile responsabile. În acest sens, probele de apă prelevate trebuie să nu conțină microorganisme sau orice alte substanțe care, prin numărul sau concentrația lor, constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.