Un Paște fără prea multe bucate pe masă

Paștele este o sărbătoare de familie. Fie ca ai sau nu bani, îți dorești să aduni oamenii dragi la masă. Acest an este și mai greu, mai ales pentru oamenii de la sate, cu venituri mici. De aceea, ei nu-și fac cumpărăturile la supermarketuri sau magazine de fițe, dar merg la Piața Centrală din Capitală, unde prețurile sunt mai mici, dar nici chiar avantajoase pentru ei. Pe majoritatea cumpărătorilor prețurile i-au lăsat mască.

„Foarte scump. Cât scoateți din buzunare pentru masa de Paști? Eu nimic nu am luat și 500 lei am cheltuit.”

„Anul acesta nici nu mă gândesc să cheltui. Vreo 500 lei.”

„Ne străduim să ne încadrăm în acea sumă ca să putem supraviețui mai departe.”

„Mă strădui să fie mai puțin, dar să fie mai bun, dar mai puțin. Aproximativ 600-800 lei. Mai mult nu pot să-mi permit că mă gândesc că și după sărbători sunt zile pe care trebuie să le trăim.”

Alți cumpărători, alte păreri.

„Desigur că s-a scumpit, dar o dată în an de Paște lumea își permite. Care își permite, cumpără după buzunar.”

În hala de carne din Piața Centrală, comercianții, în această perioadă, nu duc lipsă de clienți. Deși prețurile s-au majorat un pic în această perioadă, oamenii fac cumpărături.

„Un pic s-au majorat. Cu cât? Cu vreo zece-15 lei. În ultima perioadă aveți mai multe vânzări? Da, se simte acum de sărbătorile de Paști. Ce preferă să cumpere moldoveni acum de Paști? Picioare de porc, ceafă de porc, mușchi din șold.”

„Merg vânzările, oamenii fac cumpărături pentru Paști. Se cumpără carne pentru pârjoale, friptură, picioare de porc pentru răsol. 00:11 +  00:23 Dar prețurile cum au rămas? Un pic s-au scumpit carnea. Cu cât? Avem de 100-110. ”

Mulți se vor rezuma doar la strictul necesar, ca să aibă cel puțin iluzia unei sărbători. Cu siguranță, lista de cumpărături este mai scurtă decât în anii precedenți. 

„Voiam să facem să facem o masă mai bogată, dar deja o să o facem mai modestă.”

„Sunt mărite, foarte mărite. Și vă deziceți de anumite produse din cauza scumpirilor? Da. Ce anume? Carne, ulei, mai multe produse.”

„Anul trecut a fost un pic mai ușor, dar și mai ieftin, anul acesta, e foarte scump.”

„V-ați dezis în acest an de anumite produse din cauza scumpirilor? Desigur, chiar pasca. E foarte scumpă, 60 lei una mică.”

„Dar din cauza scumpirilor, o să renunțați la anumite produse? Cam așa o să fie. Pentru unde mai cheltuim și unde mai economisim.”

Unii se vor împăca de nevoie cu gândul că Paștele este o sărbătoare spirituală, și nu una gastronomică.

„De fiecare dată, în ajun de sărbători prețurile se majorează. 00:08 + 01:10 Cam cât o să cheltuiți în acest an pe masa de Paște? Cred că în jur de 1000 lei asta e normal, cel puțin, pentru că restul este de o plăcere.”

”Mă strădui să fie mai puțin, dar să fie mai bun, dar mai puțin. Aproximativ 600-800 lei. Mai mult nu pot să-mi permit că mă gândesc că și după sărbători sunt zile pe care trebuie să le trăim.”

La Piața Centrală din Capitală, zece ouă costă – în medie 23 lei, iar cel mai ieftin cozonac, îl puteți găsi la preț de 11 lei, iar mai pentru cele mai scumpe va trebui să scoateți din buzunar peste 200 de lei.