Un oficial de top a recunoscut că vaccinurile chinezești au o eficiență scăzută

Într-o admitere rară a slăbiciunii vaccinurilor chineze împotriva COVID-19, principalul oficial din țară pentru controlul bolilor spune că eficacitatea acestora este scăzută și guvernul are în vedere să le amestece pentru a obține un impuls.

 

Vaccinurile chineze „nu au rate de protecție foarte mari”, a declarat directorul ”Centrelor Chinei pentru Controlul Bolilor” (CDC), Gao Fu, la o conferință de sâmbăta trecută în orașul Chengdu din sud-vestul țării.

 

Beijingul a distribuit sute de milioane de doze în străinătate, încercând să promoveze îndoiala cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech care este realizat utilizând un proces experimental de ARN mesager sau ARNm.

 

„Acum este în curs de examinare formală dacă ar trebui să folosim vaccinuri diferite din diferite linii tehnice pentru procesul de imunizare”, a spus Gao.

 

Oficialii de la o conferință de presă duminică nu au răspuns direct la întrebările despre comentariul lui Gao sau posibilele modificări ale planurilor oficiale. Dar un alt oficial al CDC a spus că dezvoltatorii locali lucrează la vaccinuri pe bază de ARNm.

 

Gao nu a răspuns la un apel telefonic solicitând comentarii suplimentare.

 

„Vaccinurile ARNm dezvoltate în țara noastră au intrat, de asemenea, în stadiul studiului clinic”, a declarat oficialul, Wang Huaqing.

 

Experții spun că amestecarea vaccinurilor sau imunizarea secvențială ar putea spori eficacitatea. Cercetătorii din Marea Britanie studiază o posibilă combinație de Pfizer-BioNTech și vaccinul tradițional AstraZeneca.

 

Vaccinurile produse de companiile ”Sinovac”, o companie privată, și ”Sinopharm”, o firmă de stat, au constituit majoritatea vaccinurilor chineze distribuite în câteva zeci de țări, inclusiv Turcia, Ungaria și Brazilia.

 

Eficacitatea unui vaccin ”Sinovac” în prevenirea infecțiilor s-a dovedit a fi de până la 50,4% de către cercetătorii din Brazilia, aproape de pragul de 50% la care experții în sănătate spun că un vaccin este util. Prin comparație, sa constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech este 97% eficient.

 

Experții în sănătate spun că este puțin probabil ca vaccinurile chineze să fie vândute în Statele Unite, Europa și Japonia, din cauza complexității procesului de aprobare.

 

Un purtător de cuvânt al Sinovac, Liu Peicheng, a recunoscut că au fost găsite diferite niveluri de eficiență, dar a spus că acest lucru se poate datora vârstei persoanelor dintr-un studiu, tulpina de virus și alți factori.

 

Beijingul nu a aprobat încă niciun vaccin străin pentru utilizare în China.

 

Începând cu 2 aprilie, aproximativ 34 de milioane de oameni din China au primit două doze necesare pentru vaccinurile chineze și aproximativ 65 de milioane au primit una, potrivit lui Gao.

 

Sursa informației: https://time.com/5954051/chinese-covid19-vaccines-effectiveness/