Un nou studiu arată că uleiul de măsline scade riscul de apariție a bolilor de inimă si Alzheimer
De foarte multi ani, nutritionistii recomanda inlocuirea din dieta a untului si a altor grasimi lactate cu ulei de masline. Ei bine, acum, noi cercetari arata ca cei care consuma cantitati mai mari de ulei de masline si urmeaza o dieta mediteraneana, au un risc mai mic de a dezvolta o serie de afectiuni grave, inclusiv boala Alzheimer, boli cardiovasculare si cancer, relatează sfatnaturist.ro.
Uleiul de masline este extrem de hranitor. Acesta contine cantitati modeste de vitamina E si K si o multime de acizi grasi benefici pentru sanatate, dar cea mai importanta calitate a sa este bogatia de antioxidanti.
Iata ce spun studiile despre consumul uleiului de masline:
Studiul, care a fost publicat in Journal of the American College of Cardiology (JACC), a analizat date de la 60.582 de femei si 31.801 de barbati din Nurses’ Health Study si the Health Professionals Follow-up Study (ambele sunt studii de sanatate pe termen lung care urmaresc starea de sanatate a participantilor de-a lungul timpului). In 1990, cand a inceput stutiul, participantii nu prezentau boli de inima si cancer si erau cantariti la fiecare patru ani, pe parcursul unei perioade de urmarire de 28 de ani.
Astfel, cercetatorii au analizat in mod special cat ulei de masline consumau acestia, alte uleiuri vegetale pe care le aveau si cata margarina si unt au mancau. In general, oamenii au consumat mai mult ulei de masline de-a lungul timpului, trecand de la aproximativ 1,6 g/zi in 1990 la aproximativ 4 g/zi in 2010. Consumul de margarina a scazut in acea perioada de la aproximativ 12 g/zi in 1990 la aproximativ 4 g/zi in 2010.
Pe parcursul studiului, 36.856 de persoane au murit. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care aveau cele mai mari cantitati de ulei de masline pe zi (aproximativ 9 g sau putin mai putin de o lingura) aveau un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, un risc cu 17% mai mic de a muri din cauza cancerului, un risc cu 29% mai mic de a muri din cauza unei boli neurodegenerative precum Alzheimer si cu 18% un risc mai mic de a muri din cauza unei boli respiratorii, comparativ cu cei care au consumat rar sau niciodata ulei de masline.
Persoanele care au schimbat 10 g/zi de grasimi precum margarina, untul, maiaua si grasimile din lapte in favoarea uleiului de masline au avut un risc de moarte cu pana la 34% mai mic.
Care este de fapt legatura dintre ulei de masline si sanatate:
Rigved Tadwalkar, un cunoscut medic cardiolog din California spune:
„Cu siguranta exista o legatura cu tipul de grasimi sau uleiuri pe care oamenii le consuma”. Uleiul de masline este bogat in grasimi mononesaturate, care scad cantitatea de colesterol LDL (rau) din organism, in timp ce creste colesterolul HDL (bun), explica el. „Cu siguranta, a avea grasimi mononesaturate ca parte a dietei tale poate fi de ajutor din punct de vedere al sanatatii”.
In plus, uleiul de masline contine acid oleic si oleocantal, nutrienti care lupta impotriva inflamatiei, iar acesta poate fi principalul motiv pentru beneficiile pe care uleiul de masline le aduce sanatatii.
Uleiul de masline si bolile de inima: ce spun studiile
In urma unui studiu controlat, efectuat pe oameni, a aratat ca o dieta mediteraneana imbogatita cu ulei de masline a intarit functia creierului si a redus riscul de afectare cognitiva.
In cadrul acestui studiu, specialistii au adaugat 2 linguri la dieta unor adulti sanatosi. Astfel, o serie de indicatori pentru bolile de inima, masurati in urina, s-au imbunatatit in doar o luna si jumatate, dupa consumul in mod regulat a uleiului de masline.
Cercetatorii au investigat efectul acestui ulei asupra sanatatii inimii pe un grup de 69 de persoane, care nu consumau in mod normal ulei de masline. Grupul a fost impartit in doua si li s-a cerut sa consume 2 linguri de ulei de masline pe o perioada de o luna si jumatate. La final, cercetatorii au efectuat analize ale urinei si s-a observat ca ambele grupuri au prezentat imbunatatiri semnificative privind riscul de aparitie a bolilor de inima.
Uleiul de masline si boala Alzheimer: ce arata studiul
Un studiu controlat efectuat pe oameni a aratat ca o dieta mediteraneana imbogatita cu ulei de masline a imbunatatit functia creierului si a redus riscul de afectare cognitiv .
Totusi, descoperirile sustin recomandarile alimentare actuale pentru a creste aportul de ulei de masline si alte uleiuri vegetale nesaturate, a declarat autorul studiului, Marta Guasch-Ferré, de la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston, intr-un comunicat de presa . „Specialistii din domeniul sanatatii ar trebui sa consilieze pacientii sa inlocuiasca anumite grasimi, cum ar fi margarina si untul, cu ulei de masline pentru a le imbunatati sanatatea”, a declarat Guasch-Ferré.