Construcția Spitalului Regional din Bălți ar putea începe în acest an. Terenul a fost deja ales, iar autoritățile negociază cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut de 86 de milioane de euro. Noua instituție cu o suprafață de 38 de mii metri pătrați va putea acorda asistența medicală necesară pentru 300 de mii de pacienți din nordul țării, relatează NordNews.
Noul Spital Regional va fi construit pe acest teren de 5 hectare de la periferia orașului Bălți, dar aproape de spitalul deja existent. Această amplasare, departe de centrul orașului, va permite transportarea pacienților grav bolnavi din 11 raioane de nord, la timp, cu ocolirea semafoarelor și evitarea ambuteiajelor.
Boris Marcoci, deputat: „Toți întreabă de ce în Bălți și de ce nu reparăm spitalul deja existent, care are și un bloc vechi. În primul rând, blocul datează din 1989 și nu mai este rezistent, trebuie demolat. Pentru construcția noului spital este nevoie de 4,5 hectare de pământ. La Spitalul Clinic avem doar 2 hectare.”
Autoritățile spun că Spitalul Regional va ajuta la descentralizarea serviciilor medicale, iar oamenii din nordul Republicii Moldova nu vor mai fi nevoiți să meargă la Chișinău pentru a efectuate intervenții chirurgicale complicate. Mai mult, aici va fi creat un centru de tratament al cancerului.
Ion Prisăcaru, secretar de stat, Ministerul Sănătății: „Vor fi spitale cu diferite tipuri de servicii. Când vorbim de Spitalul Regional care va fi creat, noi vorbim de soluții de înaltă performanță, și aici mă refer la intervenții chirurgicale, intervenții de diagnostic și tratament de înaltă performanță, care nu poate fi acum realizat în Spitalul Clinic Bălți.”
Suma totală a lucrările de construcție și amenajare a Spitalului Regional Bălți este estimată la 107 milioane de euro, iar contribuția statului este de 20 de milioane.
Ion Prisăcaru, secretar de stat, Ministerul Sănătății: „Suma împrumutului care este negociată cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este de 86 milioane, dintre care șase milioane suntem în proces de depunere a aplicației de grant pentru finanțarea soluției de eficientizare energetică în cadrul Spitalului Regional Bălți. La fel, suntem în proces de transmitere a aplicației pentru un grant de 30 milioane de euro în adresa Platformei UE de Investiții pentru Vecinătate, astfel, am putea scădea cu mult aportul de finanțare în acest proiect.”
Oamenii abia așteaptă deschiderea noului spital, doar că nu sunt încrezuți că nordul țării dispune de suficienți specialiști calificați.
„Un spital nou, dotat, este binevenit pentru nordul țării. Există o problemă. Trebuie să caute de pe acum specialiști pentru acest spital. Cei de aici nu vor putea lucra acolo. Peste 3-4 ani trebuie să fie specialiști pregătiți.”
„Poate va fi mai bine și nu vom fi nevoiți să plecăm la Chișinău, poate vom avea mai mulți specialiști. Sper să fie mai bine.”
„Foarte bine, important să avem și calitate.”
„Cred că va fi bine, vom avea tehnică nouă, medici calificați, cu mai mult stagiu”, au spus bălțenii.
În prezent, Spitalul Clinic Bălţi acordă servicii medicale pentru locuitorii celor 11 raioane din nordul Republicii Moldova.