Un nou protest la Tiraspol. Mii de oameni, adunați organizat de așa-zisele autorități din regiune, au ieșit la miting împotriva taxelor vamale impuse de autoritățile de la Chișinău pentru agenții economici din stânga Nistrului. Principala solicitare a acestora este anularea acestei prevederi. În caz contrar, potrivit celor de acolo, regiunea va fi grav afectată în plan economic, iar mii de oameni vor rămâne fără surse de existență.
Reprezentanții sindicatelor din regiunea transnistreană menționează că taxele impuse vor falimenta întreprinderile locale.
„Deciziile luate de conducerea Republicii Moldova duce la oprirea întreprinderilor noastre și concedierea angajaților lipsindu-i de sursele de existență, deposedând colectivele de muncitori și locuitorii republicii noastre de o parte din salarii, pensii, burse ale studenților, posibilitatea de a cumpăra produse alimentare și medicamente la preț accesibil.”
În același timp, reprezentanții Uniunii Moldovenilor din Transnistria au solicitat autorităților de la Chișinău să-și revadă deciziile și să înceapă un dialog constructiv.
„Considerăm că în actualele condiții regionale dificile, unica modalitate posibilă de rezolvare a problemelor ar trebui să fie rezolvarea coordonată și reciproc avantajoasă, dar nu escaladarea intenționată a conflictului. Moldovenii Nistreiniei se adresează conducerii Republicii Moldova să anuleze decizia de a percepe taxe vamale și alte plăți în Republica Moldova de la agenții economici din Nistrenia. Să renunțe la încercările de presiune economică asupra Nistreniei și ținând cont de bunul simț să treacă la un dialog constructiv.”
Oamenii care au venit la protest spun că doresc să fie auziți de autorități și să ducă un mod de viață liniștit.
„- Cum presiunea din partea Republicii Moldova poate influența regiunea Transnistreană? – În primul rând, sunt prețurile înalte pentru Trasnistria. În al doilea rând, în prezent, noi sunt o populație pașnică care vrea să trăiască în pace. Mai mult de nimic nu mai avem nevoie.”
„Sperăm că, astăzi, prin această manifestare, să fim auziți de opinia mondială. Să ne audieze și Uniunea Europeană și toate țările din lume și este clar că și vecinii noștri – Republica Moldova, că noi suntem aceiași oameni și să nu uite conducerea Republicii Moldova că, aici, în partea stângă a Nistrului, locuiesc peste 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, oficial, și sper că conducerea acestei țări să aibă grijă și de ea și să scoată toate aceste restricții care au fost introduse.”
„Consider că Moldova, în cazul dat, nu procedează corect. Aceste taxe vamale au fost introduce atunci când a fost în totalitate întreruptă legătura cu Ucraina. Astfel, ea provoacă sufocarea Tiraspolului. Ea știe că marfa nu poate ajunge în Transnistria pe alte căi, doar prin Moldova.”
Reamintim că, începând cu 1 ianuarie, 2024, odată cu intrarea în vigoare a Codului vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.