Un neam își pierde identitatea dacă nu-și păstrează patrimoniul cultural

Promovarea și transmiterea valorilor și tradițiilor moldovenești este prioritară și în zilele de azi. De peste zece ani, ansamblurile folclorice „Vecinele” și „Stejarii”, din comuna Dobrușa, Șoldănești, sunt cele mai prestigioase din raion, pentru originalitatea şi diversitatea cântecelor populare. Artiștii au participat la sute de concerte din întreaga țară.

Deschide ușa creștine, c-am venit din nou la tine, c-am venit din nou la tine.”

Georgeta Pânzaru, conducător artistic al ansamblului folcloric „Vecinele”: „Ansamblul „Vecinele” promovează tradițiile și obiceiurile. Dacă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, anume acele de iarnă colindele. Dansăm masca, capra, cucoșul, căluțul mereu ne implicăm.”

Ia, catrința, fota și șalinca sunt emblematice și le reprezintă pe artiste la fiecare concert.

Georgeta Pânzaru, conducător artistic al ansamblului folcloric „Vecinele”: „Când se organizează vreo sărbătoare, noi ansamblul „Vecinele” mereu participăm și aducem pe scenă ceea ce avem noi mai frumos din sat și de acasă. Nouă ne place să aducem ceva frumos, care să bucure publicul.”

Ansamblul folcloric „Vecinele” este format din opt persoane, care transmit cu pasiune arta preluată din străbuni.

Ecaterina Roga, membră a ansamblului folcloric „Vecinele”: „Suntem ca băștinași de aici și vrem ca să păstrăm toate tradițiile și cântecele, glumele și tot ceea ce este legat de neamul și de tradițiile poporului nostru.”

Lilia Rotari, membră a ansamblului folcloric „Vecinele”: „Fiind că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă vă dorim la toată lumea să fiți sănătoși. Colindele și sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase și creștinești, care ne adună pe toți la masă.”

În centrul comunitar din localitate, artiștii își dedică ore în șir repetițiilor pentru a deveni și mai buni.

Busuioc verde pe masă, să fii gazdă sănătoasă”

Ansamblul folcloric „Stejarii” este format din opt bărbați – cel mai tânăr are 25 ani, iar cel mai în vârstă – 60.

Aurel Pânzaru, directorul centrului comunitar din comuna Dobrușa: „Avem urătura în sat, colinda în sat, cântecul pascal, avem festivalul în care pe scenă suntem doar noi bărbații. Iar după cum știm noi el se organizează doar în raionul Șoldănești. La Ziua Independenței participăm, Ziua Satului, avem o mulțime de manifestări, unde participăm cu ansamblul folcloric „Stejarii”.”

Aurel Pânzaru, directorul centru comunitar din comuna Dobrușa: „Promovăm folclorul și tradițiile noastră populare și de iarnă, primăvară, tot ce ține de folclorul nostru strămoșesc.”

Un neam își pierde identitatea dacă nu-și păstrează și nu-și valorifică patrimoniul cultural. E un scop nobil al fiecăruia dintre noi să fie parte a acestui tezaur folcloric.

„Oameni buni pace să fie, la mulți ani cu bucurie, la mulți ani cu bucurie.”