Un moldovean a creat prima dronă agricolă din țară
Agricultura viitorului va implica folosirea diferitor instrumente și utilaje ultra-moderne pentru efectuarea lucrărilor. Dronele sunt o soluție în acest sens, însă, deocamdată, sunt prea costisitoare, iar fermierii nu sunt încă suficienți de pregătiți pentru a le folosi. Totuși, un tânăr din capitală, pasionat de aeronautică, a încercat să producă astfel de aparate de zbor, la noi în țară. Anton Danici are 34 de ani și vrea să ofere posibilități mai mari domeniului.
„La această aeronavă noi am lucrat trei ani, în mare parte să demonstrăm că se poate, pentru că doar se vehicula și erau zvonuri că ar izvorî domeniul de aplicare a substanțelor agricole de către aeronavele fără pilot și am vrut să vedem dacă se poate. Am demonstrat atunci că se poate, doar că piața Republicii Moldova nu era pregătită pentru integrarea unor așa tehnologii.” a menționat ANTON DANICI- expert în aeronave fără pilot.
Aeronava a fost proiectată în detalii și asamblată de către tânăr, care spune că produsul este un rezultat marcabil pentru sectorul agricol din Moldova.
„Acest hexacopter are o structură modulară, ceea ce vedeți voi acum sub el este un tripied, care servește drept tren de aterizare. Spre exemplu, când echipăm această aeronavă cu modul pentru agricultură, atunci acest tren este înlocuit cu un rezervor de 25 de litri, cu pompă și o bară, care pulverizează substanțele agricole pe terenuri.” a adăugat ANTON DANICI- expert în aeronave fără pilot.
Dintr-o singură trecere peste o plantație, drona are capacitatea să acopere o suprafață de circa cinci metri lățime și stropi până la două hectare de culturi. Totuși, Anton vede o problemă în acest aparat și anume gradul de pregătire al agricultorului, care vrea să folosească aeronava pe plantațiile sale.
„Pentru operarea sau gestionarea cu asemenea aeronave fără pilot, dar per general cu aeronave fără pilot, totuși este nevoie de o pregătire specială și orice agricultor, orice om care nu este din domeniul operării cu aeronave fără pilot, bănuiesc că nu ar fi capabil instant să devină peste noapte pilot de drone. Ar fi nevoie de un personal calificat, cu studii speciale în domeniul aplicării aeronavelor fără pilot, în speța pulverizării substanțelor chimice.” a menționat ANTON DANICI- expert în aeronave fără pilot.
Potrivit expertului, astfel de dispozitive ar avea o eficiență mult mai mare fiind utilizate în livezi, grădini sau pe plantații de viță-de-vie, iar investiția ar merita banii.
„Din punctul de vedere al aplicării substanțelor agricole, când este instalat modulul agricol, aeronava este capabilă să stea în aer circa 20 de minute cu încărcătura maximă și să zboare la diverse altitudini. De ce zic altitudini, pentru că înălțimea este mai puțin relevantă, când aplicăm substanțe peste culturi, înălțimea trebuie să fie de 3-4 metri maxim deasupra solului. Livezile, grădinile unde urmează să fie aplicate aceste substanțe pot să se afle la diverse altitudini și proprietatea aerului să fie diferită, proprietatea lui este de a se ridica până la 2000 de metri cu încărcătura maximă utilă.” a spus ANTON DANICI- expert în aeronave fără pilot.
Aparatul poate fi echipat și cu cameră de supraveghere video, ceea ce ar ușura munca fermierilor. Aceasta face posibilă monitorizarea culturilor pe tot parcursul ciclului de viață, astfel că odată semnalizate problemele, producătorii pot să intervină înainte ca planta să fie compromisă.
Datorită dronelor fără pilot la bord, agricultorii care administrează plantații mari sunt scutiți și de plimbările lungi și obositoare pe care trebuie să le facă pe câmp înarmați cu instrumente speciale de măsurare.
Mașinăriile sunt folosite pe larg în China, dar și în mai multe țări europene.