Un gospodar bun iarna își face căruță, iar vara – sanie
Calendaristic suntem în iarnă, dar tindem să ne facem planuri pentru primăvară. Oamenii deja cumpără semințe de legume și ierburi pe care le pun la încolțit.
”Ce semințe sunt primele care se pun la încolțit de devreme? Devreme punem mărarul, sămânța de ceapă, punem leuștean, pătrunjelul îl punem devreme ca repede, în 40 de zile el iese.”
Gospodarul bun iarna face căruță, iar vara sanie. Procurând semințe în sezonul rece, puteți obține un material săditor bun.
”Este și perioada când mulți cumpără și semințe pentru ca să-și întemeieze propriul material săditor. Ce se recomandă în această perioadă să punem la încolțit? Ca atare se pune din data de 3 februarie semințele, care au dovedit și au luat până la primul îngheț și au putut să-și permită toamna, adică să samene morcovul, pătrunjelul, țelina, măcrișul, leușteanul, ceapa, prajul, usturoiul .. atunci se pune rasada la temperatura camerei, sau în seră care au. Care sunt primele legume care se pun la încolțit? …vânăta, roșiile, ardeiul. Sunt oameni care pun și pătrunjelul la încolțit ..prajul.”
Mulți și-au întemeiat sere, fie performante, fie rudimentare, iar acum este timpul de a pune la încolțit legumele și rădăcinoasele. O primă recomandare este să vă asigurați că spațiul în care vor crește plantele este încălzit și prielnic pentru dezvoltarea vegetalelor.
Morcovul oferă un mare avantaj prin faptul că poatet fi crescut pe tot parcursul anului și nu necesită o atenție excesivă. Îngrijirea acestei legume este o activitate plăcută, la care pot participa și cei mici. Morcovii cresc cel mai bine la o adîncime de circa 12 cm, iar pămâmtul trebuie să fie bogat în humus și curățat de pietre și alte resturi.
Semințele de varză germinează la 3-4℃. Planta are nevoie de mari cantități de apă, iar umiditatea solului trebuie menținută în jurul valorii de 75%. Se recomandă ca semințele să fie sădite în substrat de turbă, deoarece aceasta este liberă de boli și dăunători. După formarea a 2-3 frunze se pot aplica îngrășăminte foliare.
Perioada de germinare pentru Roșiile Cherry este de o săptămână. În 70-80 de zile vă veți putea bucura deja de prima recoltă. Roșiile cherry au nevoie de mult soare și trebuie udate în mod regulat. Solul în care sunt plantate e bine să fie unul foarte fertil, îmbogățit cu îngrășăminte pentru a da cât mai multe roade. După ce ați înfipt semințele, asigurați-vă că pământul se va menține umed, cel puțin până la apariția primelor frunze.
Pentru a avea pătrunjelul mereu proaspăt, nu aveți nevoie decât de un ghiveci cu gură largă, un plic cu semințe și o pungă de pământ pentru flori. Cultivarea pătrunjelului este o îndeletnicire foarte simplă. Perioada de germinație este relativ lungă, așa că primii lăstari vor apărea abia în două sau trei săptămâni. O soluție pentru a-i stimula dezvoltarea este să țineți semințele în apă câteva ore înainte de a fi puse în sol.
Îndrăzniți să creșteți de sine stătător legumele și veți fi siguri că acestea sunt sănătoase.