Un „generator de alimente” care transformă plasticul în proteine comestibile
Omenirea are o problemă plastică, dar cine a spus că problema nu ar putea fi și gustoasă?
Oamenii de știință încearcă să vină cu soluții creative pentru a aborda problema în continuă creștere în fiecare zi, unii chiar transformând sticlele de plastic în vanilină, folosind bacterii. Din cel mai recent, doi oameni de știință au făcut ecou acestui sentiment și au câștigat Premiul Future Insight 2021 de 1,18 milioane de dolari (1 milion de euro) în acest proces prin crearea unui concept de „generator” alimentar care transformă materialele plastice în proteine.
Numele din spatele proiectului, care a fost finanțat inițial de un acord de cooperare în domeniul apărării avansate (DARPA) pentru 7,2 milioane de dolari pe parcursul a patru ani, sunt Ting Lu, profesor de bioinginerie la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, și Stephen Techtmann , profesor asociat de științe biologice la Michigan Technological University.
Scopul lor a fost îmbunătățirea unui proces de transformare a gunoiului din plastic în pulbere de proteine și lubrifianți utilizând o combinație de substanțe chimice și căldură ridicată (piroliză). Cei doi oameni de știință numesc proiectul lor „generator de alimente”.
„Folosim organisme naturale proiectate pentru a descompune materialele plastice și biomasa plantelor necomestibile pentru a le transforma în alimente”, a explicat Techtmann.
Cercetătorii au în vedere un sistem în care indivizii pot depune gunoi de plastic sau biomasă necomestibilă într-o fantă. Deșeurile intră în reactoare de procesare, unde căldura este utilizată pentru a le descompune. Produsul secundar este apoi introdus într-un rezervor cu o populație de bacterii, care se hrănește cu el. Celulele sunt apoi uscate într-o pulbere și depozitate pentru utilizare ulterioară.
Alimentele rezultate „conțin toată nutriția necesară, sunt netoxice, oferă beneficii pentru sănătate și permit în plus nevoile de personalizare”, potrivit Merck Group, care a finanțat și a recunoscut proiectul.
Sursa informației: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/gc/d1gc00931a#!divAbstract