Un festival ca pâinea caldă, la Glodeni

Brutarii din nordul țării și-au dat întâlnire la Glodeni, cu prilejul celei de-a doua ediții a Festivalului Pâinii, cu scopul de a cultiva și transmite mai departe cunoașterea tradițiilor de coacere a pâinii. Oaspeții veniți la eveniment au putut gusta din zeci de feluri de produse de panificație, începând cu pâinea tradițională și hulubași, până la colacul miresei și cozonaci, relatează NordNews.md.

Ecaterina Boboc are 73 de ani. Potrivit femeii, cea mai bună pâine este cea făcută cu dragoste și credință față de Dumnezeu.

„De la mic copil eu coc. Când mama frământa, atunci frământam și eu. Avem hulubașii păcii. Am pus jumătate de litru de lapte și jumătate de apă, o lingură de sare și o lingură de zahar, două ouă și le-am frământat bine. Am lăsat să crească și m-am rugat la bunul Dumnezeu.”

Ecaterina Boboc

 

Gospodinele din satul Balatina spun că s-au pregătit minuțios de eveniment și că pe lângă pâinea coaptă, au adus plăcinte de casă, prăjituri și mai multe feluri de copturi.

„Am venit cu sfânta pâine pregătită de mine în cuptorul meu fermecat. Am pâinea care e la prima masă, colaci pentru nuntă, colaci pentru cumătrie, pâine în formă de coș de flori, oferit la sărbători, cu sănătate și voie bună.”

„Am venit cu plăcințele moi. De la bunica am învățat cum să le facem. Activez de mulți ani în societatea bunicilor, participăm la festivaluri, dar festivalul de astăzi e cel mai important și bun pentru că e Festivalul Pâinii. La vârstă noastră pâinea înseamnă ceva. Cu ea am crescut, cu ea am îmbătrânit.”

 

De la festival nu au lipsit muzica și meșterii populari.

„Am venit cu multe lucrări, cum ar fi acești clopoței. Sunt cu vase mici, castroane nu prea mari, eu le fac mai mici. Sunt cu burluie pentru că degrabă va fi strânsul poamei și lumea va avea nevoie și de un urcioraș pentru vin.”

Iurie Cucuietu, meșter popular

„Astăzi am venit la festival cu mai multe feluri de ie: femeiești, bărbătești, dar și pentru copii.  Înainte toate regiunile Moldovei aveau ii deferite. Când se ducea la horă fetele, ele se deosebeau unele de altele, una era de la nord, alta de la sud sau centru. La noi, de exemplu, ia se coase cu râurile în jos, cu încreț, cu altiță.  În alte zone, râurile vin de-a curmezișul și se cunoșteau fetele care și din ce parte erau.”

Emilia Cucu, meșter popular

 

De aroma îmbietoare a pâinii au fost ademeniți zeci de oameni.

„Le mulțumim producătorilor că s-au strâns la acest eveniment și putem sărbători sfânta noastră pâinică. Aș dori ca în continuare să fie pace, să avem pâine ca să ne creștem copiii și nepoții.”

„Am venit împreună cu familia. Este un festival binevenit unde se promovează pâinea, cea de care avem nevoie în fiecare zi.”

„Fără pâine oamenii pur și simplu nu pot trăi, iar producerea acesteia devine tot mai dificilă. E mai greu din cauză că îngrășămintele, combustibilul și lubrefianții sunt foarte scumpi, iar numărului specialiștilor din acest domeniu este în scădere. Consider că astfel de evenimente trebuie organizate, pentru a cultiva în oameni respectul față de agricultori, pâine și fiecare bob de grâu care este crescut pe pământul nostru moldovenesc.”

 

Festivalul Pâinii a fost organizat grație autorităților locale și raionale.

„Chiar dacă am avut un an greu și secetos, iar roadele nu sunt cele așteptate de către agricultori, am luat decizia de a organiza acest eveniment pentru că pâinea înseamnă bunătate, solidaritate, cumsecădenie. Astăzi cinstim munca nu doar a agricultorilor, celor care cresc pâinea, ci și munca celor care o produc, vorbim despre brutari.”

Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni

„Până vedem produsul final pe masă, pâinica noastră cea de toate zilele, este o muncă enormă în spate și cu această ocazie vreau să le mulțumesc tuturor pentru ceea ce fac, pentru activitatea lor. Să le dea Domnul sănătate, succes în continuare, și desigur ploaie.”

Stela Onuțu, primarul or. Glodeni

„În Vechiul Testament, Domnul a hotărât ca după fiecare recoltă oamenii să-și arate recunoștința față de Dumnezeu. Tot ceea ce este necesar pentru viața și sănătatea omului se regăsește în pâine. Din acest motiv, sunt multe cântări și creații populare în care se spune că pâinea este capul a tot.”

Victor Guleac, blagocinul bisericilor din r. Glodeni

 

Festivalul Pâinii a ajuns la a doua ediție.