Un centru de reabilitare din Rîșcani riscă să se închidă

Centrul Phoenix din Rîșcani, în cadrul căruia este amplasat singurul bazin de hidroterapie din țară și care deservește zeci de persoane cu nevoi speciale, riscă să-și sisteze activitatea. Facturile pentru agentul termic sunt prea mari pentru a face față acestui sezon de încălzire. Factura pentru luna decembrie este de 190 de mii de lei. Prin urmare, două spații pentru copii și tineri cu nevoi speciale din nordul Moldovei, au fost închise pentru a face economii, relatează Nord News.

Ana Ciolan, director interimar: „După cum vedeți acum, spațiul este gol. Este gol pentru că noi am fost nevoiți să închidem centrul de zi pentru copii din cauza facturii mari la gaz și electricitate. Cel mai mult e pentru încălzire, așa că, la moment, copiii sunt acasă, dar abia așteaptă să revină. Am primit un mesaj pe facebook, alaltăieri, în care unul dintre beneficiari mă întrabă: Doamna Ana, nu venim? I-am spus că nu, dar rezolvăm și redeschidem centru.l”

Și angajații centrului așteaptă cu nerăbdare să revină la activitățile zilnice, atât de utile pentru beneficiari.

Lucia Lașco, kinoterapeut: „Copiii vin cu plăcere aici, și la proceduri, nici nu spun că vin la centru, dar spun că vin la școală să se ocupe. Sunt foarte mulțumiți, le plac și jocurile, orice exerciții nu-i pui să facă, le fac cu o plăcere nemaipomenită. E o plăcere să lucrezi cu ei. Sperăm că va fi bine, ne vor da căldură și vom începe a lucra din nou cu copiii.”

Deschiderea Centrului Phoenix în anul 2015 a fost posibilă datorită suportului partenerilor din Marea Britanie, Irlanda și România.

Lucian Tilipeț, manager: „Centrul este dotat cu sală de kinetoterapie, două săli de masaj, cameră senzorială și săli pentru logopezi. Aici este bazinul Phoenix. Avem și o cameră cu aburi uscați, camera salină, facem proceduri de haloterapie și camera cu aburi umezi.”

Cei mai întristați de tot ce se întâmplă sunt copiii pentru care acest centru a devenit a doua casă. Aici comunică, exersează și cel mai important – își fac prieteni.

„Centrul eu îl consider ca a doua casă a mea, am foarte mulți prieteni, comunic, îmi plac toate activitățile, avem și bazinul unde facem foarte multe exerciții în apă, și aș dori ca centrul să nu se închidă vreodată, dar să funcționeze în continuare. Aici ne simțim ca acasă, ca în familie”, a declarat Alexandru.

„Îmi place foarte mult la centru pentru că am prieteni, am cu cine comunica, dar acasă nu am cu cine și îmi este plictisitor. Aș vrea foarte mult să funcționeze în continuare, toată ziua”, a adăugat Antonela.

Din fericire, există oameni cu suflet mare. Chiar în timpul filmărilor, reprezentanții centrului au aflat o veste minunată. Un agent economic, care a preferat să rămână anonim, a achitat factura de 190 de mii de lei pentru consumul de gaze naturale în luna decembrie.

Ana Ciolan, director interimar: „Astăzi am avut o minune. Nu ne-am așteptat, sunt oameni cu suflet mare, cu dorința de a ajuta. Am primit un telefon în care cineva s-a oferit să ne achite factura pentru gaz. Această factură de aproape 200 de mii de lei ca să putem să continuăm să activăm. Este într-adevăr ceva uimitor, și-i mulțumim, dar rămâne întrebarea: ce facem mai departe? Avem ianuarie, februarie, martie.”

De serviciile de zi ale centrului beneficiază 34 de copii și tineri cu nevoi speciale din nordul țării. Totodată, de serviciile intervenției timpurie se bucură peste 200 de persoane.