Un bun comun, privatizat ilegal

Au rămas fără Casă de Cultură. Este vorba despre locuitorii din comuna Făleștii Noi, care, de mai mulți ani, nu au unde să urmărească vreun concert, iar copiii nu mai urcă pe scenă, ca pe vremuri.

Autoritățile publice locale ridică neputincioase din umeri, spunând că unicul centru cultural și de divertisment din sat ar fi fost privatizat cu mulți ani în urmă. Clădirea s-a transformat într-o ruină, după ce ar fi ajuns proprietatea privată a familiei fostului primar și președinte de raion, Alexei Gligor, relatează NordNews.md

„Nu mai știm de câți ani nu activează. Copiii se fac de râs prin sat. N-au unde să se ducă, la un club, la o discotecă. Avem așa un sat cu străzi frumoase și nu avem un club în sat ca să vină un om să ne cânte ceva pe acea scenă” 

„La noi era și ansamblu frumos în sat, cântau toți, era club. Era frumos, iar acum n-avem nimic. Au pus mâna pe club, și este a lor. – Cine a pus mâna? – Domnul Gligor. Se făceau concerte cu grădinița, veneau de la școală făceau aici concerte. Noi duminica, când era vreo sărbătoare mergeam și ne vedeam acolo (la Casa de Cultură – notă red.) pentru că era frumos. Nimic nu-i”, povestește Lidia Martîniuc, pensionară.

„De la mic la mare are nevoie de această Casă de Cultură pentru că în toate localitățile ca atare ea funcționează pentru sat, iar la noi cu părere de rău, Casa de Cultură funcționează nu știu pentru cine”, spune Ludmila Rotari, lucrător social.

Eduard Vîntu este consilier local mai bine de 20 de ani. Bărbatul spune că în urma desființării colhozurilor, fără ca cineva să cunoască, Casa de Cultură a devenit peste noapte proprietate privată.

Eduard Vîntu, consilier local: „Ne-am trezit că 48% din edificiul Casei de Cultură era privatizați deja de Cooperativa CAP „Consătenii”, dar nu era indicat care clădire, sus, jos, nimic absolut. Pur și simplu era indicat că 48%, prin judecată, dar în ce mod nu se știe.”

Actualul primar al comunei Făleștii Noi a declarat că lucrările de construcție a Casei de Cultură au început încă pe timpul Uniunii Sovietice, iar la un moment, edificiul a ajuns bun privat.

Vladimir Bejenari, primarul comunei Făleștii Noi: „Construcția clădirii date a început pe timpul când era colhozul, dar a fost finalizată de către Cooperativa CAP “Consătenii”. Ei motivează că odată ce au finalizat construcția, ei sunt proprietarii acestui imobil. Referitor la procesul de privatizare nu cunosc cum a fost efectuat procesul, doar cunoaștem că este o hotărâre de judecată din 2010 în care se atribuie 49% Cooperativei CAP „Consăteni.”

Oamenii din sat nu au acces liber în clădire.

„La orice organizare a evenimentelor culturale noi ne adresăm conducătorului gospodăriei date. La moment este Ion Gligor și ne adresăm permanent lui pentru a ne permite să efectuăm careva activități”, a adăugat primarul.

Din cauza că instituția nu se află la balanța primăriei, Casa de Cultură din localitate se dărâmă, iar autoritățile locale nu pot aloca bani pentru a o renova.

„Regretabil este faptul că a fost scris chiar și un proiect în anii precedenți, un proiect ce ține de renovarea Casei de Cultură, finanțat de UE, dar cu regret, când a fost timpul ca finanțatorul să vină în localitate, aceștia au constatat că bunul nu aparține primăriei și respectiv, au refuzat finanțarea acestui proiect”, mai specifică edilul.

Fiul fostului primar, în prezent administrator al Cooperativei Agricole de producție „Consăteni” susține că deține legal aproximativ 48% din clădirea Casei de Cultură. Acest lucru este confirmat și de Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.

Ion Gligor, administratorul CAP „CONSĂTENII”: „Cooperativa Agricolă „Consăteni” a efectuat lucrări de finisare a Casei de Cultură. Această direct a făcut investiții în Casa de Cultură. Este o hotărâre de judecată care s-a expus la cazul dat, care stabilește care este cota-parte care aparține CAP Consăteni. Întreprinderea dată a dat în exploatare Casa de Cultură, nu-i vorba de lucrări de reparație, ea a finisat construcția acesteia. Compania dată este co-proprietarul a unei părți din Casa de Cultură, nici vorbă de 49% din Casa de Cultură.”

Fostul primar și președinte de raion, Alexei Gligor nu a fost de găsit pentru a ne spune cum fiul său a ajuns să fie proprietarul unei instituții publice.