Un an agricol – „ca la carte” la Drochia

Acum în agricultură toate lucrările trebuie făcute la timp şi dacă nu respecți termenii sau nu ai utilaje moderne, întârzii cu toate. Sau pierzi în roadă. Însă, un rol deosebit pentru sector îl joacă și alți factori, cum ar fi cel uman. Sau cantitatea necesară de umezeală sub formă de ninsori și ploi. 

Tudor Chilari, director, SRL "Mihailena Agro"

Tudor Chilari, agricultor, satul Mîndîc, raionul Drochia: „  Oricine cunoaște, că agricultorii cu experiență respectă toate tehnologiile agrotehnice necesare: ară la timp, seamănă material semincer de calitate, întreprind toate celelalte măsuri la timp și conform graficului, dar… Rezultatul final mai depinde și de ploile pe care ni le trimite Domnul.
Anul trecut am avut mari pierderi de roadă din cauza secetei profunde. Însă anul acesta am avut un an agricol „ca la carte” și acum suntem satisfăcuți de roada pe care am crescut-o și o recoltăm.

Floarea soarelui a ocupat peste 750 de ha, de pe care am obținut aproape câte 3 tone de semințe. Deși nu am reușit să o vindem la preț maxim, totuși, pentru că am avut o cantitate mai mare, am ieșit cu beneficiu.

Am început recoltarea sfeclei de zahăr, cultură ce arată bine pe toată suprafața de 264 de hae. Sperăm să avem o roadă bună, dacă achiziționarii de la fabrica de zahăr din Drochia vor organiza recepționarea producției mai bine. Dânșii au o tactică, ce nu se încadrează în programul și condițiile de muncă ale agricultorilor locali: pentru fiecare zi ne programează să predăm o anumită cantitate de rădăcini dulci, de exemplu, 700 de tone în zi, ce pot fi săpate de pe 6-7 hectare. Dar capacitatea noastră este mult mai mare. În acest caz noi trebuie să programăm recoltarea de pe această suprafață pentru 35-37 de zile, adică să ținem tehnica de mare capacitate într-un singur loc. Sau să facem rezerve pentru a preda producția abia în decembrie-ianuarie. Unde? Și cum? E absurd.

Solul pentru culturile agricole din anul viitor a fost pregătit conform tehnologiilor moderne. Iar recent am început semănatul grâului de toamnă, ce va ocupa aproape 900 de hectare.
Porumbul mai are nevoie de ceva timp pentru a se coace și a ajunge la condiție, dar, sperăm să ne bucure cu o roadă frumoasă și el. Așa este pronosticul – la fiecare plantă sau dezvoltat câte 3-4 știuleți, toți plini și buni. Această cultură nu ocupă o mare suprafață, peste 200 ha, așa că vom reuși.

Nu pot să nu menționez aici aportul băieților, a mecanizatorilor și a șoferilor, antrenați la toate lucrările pe câmp: ei ară, seamănă, lucrează solul, recoltează, transportă etc. Cei mai harnici sunt Serghei Chilari, Adrian Novac, Iulian Baidauz, Valeriu Roibu, Veaceslav Prodan, șoferii Vasile Golban, Anatolie Chilari, Anatolie Starii, Denis Prodan, dar și Andrei Cornilov, șef, stația de alimentare cu combustibil. Însă cele mai deosebite cuvinte de apreciere le merită, desigur, Tudor Chilari, directorul nostru, care, la orice lucrare agricolă este prezent și verifică toate etapele de lucru.

Noi toți credem, că el este înrudit cu glia, în tot ce face pune mult suflet, vocație și profesionalism. Reușitele nu vin de la sine, pentru ele trebuie de muncit foarte mult, cu abnegație și cu tragere de inimă. Că doar tehnica, materialul semincer, ploile nu sunt suficiente, factorul uman în tot acest proces joacă rolul de „primă vioară”. Organizarea corectă a muncii, respectarea tehnologiilor, dar și aprecierea aportului fiecărui angajat, care, în totalitate, face o echipă, este prerogativa și meritul directorului Tudor Chilari”, a afirmat producătorul pentru ziarul Glia Drochiană.