Comisia Europeană a declarat că se așteaptă să încheie cel mai mare acord de aprovizionare cu vaccin din lume în câteva zile, asigurând până la 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer COVID-19 pentru următorii câțiva ani, pe măsură ce se dezlănțuie o dezbatere asupra accesului nedrept la vaccine pentru cei mai săraci oameni din lume.
Vaccinurile fabricantului Pfizer din SUA și partenerului său german BioNTech vor fi livrate în perioada 2021-2023, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite la fabrica de vaccinuri Pfizer din Puurs, Belgia.
Acordul, care va include 900 de milioane de doze opționale, ar fi suficient pentru a inocula 450 de milioane de populație din UE timp de doi ani și vine în timp ce blocul încearcă să susțină aprovizionarea pe termen lung.
Acesta este al treilea contract care va fi convenit de bloc cu cele două companii, care s-au angajat deja să furnizeze 600 de milioane de vaccinuri, cu două doze, anul acesta în baza a două contracte anterioare. Bruxelles își propune să inoculeze cel puțin 70% dintre adulții din UE până la sfârșitul lunii iulie.
Măsura vine în momentul în care Comisia intenționează să rupă legăturile cu AstraZeneca după ce producătorul de medicamente și-a redus obiectivele de livrare din cauza problemelor de producție.
Un oficial al UE a declarat că acordul de aprovizionare cu Pfizer a fost convenit în principiu, dar că ambele părți au nevoie de câteva zile pentru a elimina termenii finali.
Pfizer s-a grăbit să crească producția în ultimele luni la fabricile sale din SUA și Belgia pentru a satisface cererea în creștere.
Cu toate acestea, noul acord va provoca probabil dezbaterea cu privire la creșterea decalajului cu țările cu venituri mai mici, pe măsură ce cele mai bogate națiuni colectează stocuri și se îndreaptă spre inoculare.
Statele Unite au administrat mai mult de 40% din populația sa, cu cel puțin o doză, în timp ce în India, unde infecțiile au înregistrat recorduri, doar 8% au avut o primă doză și multe țări africane doar 1%, potrivit unei analize Reuters.
Noul acord de aprovizionare este, de asemenea, cea mai recentă mișcare a Bruxelles-ului de a-și crește pariurile pe tehnologia ARN messenger (mRNA) și îi elimină pe cei care utilizează tehnologia vectorului viral implementată de AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Vaccinurile Astra și J&J au fost asociate cu un efect secundar foarte rar, dar potențial fatal.
Sursa informației: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-seals-deal-with-pfizer-biontech-up-18-bln-doses-vaccine-eu-official-2021-04-23/