UE şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu aproape trei la sută

Economia Uniunii Europene şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu aproape trei la sută în primele trei luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, transmite romania-actualitati.ro.

Potrivit datelor Eurostat, reducerea emisiilor s-a produs în paralel cu o creştere a Produsului European Brut, ceea ce înseamnă că economia europeană a devenit mai performantă şi mai puţin poluantă. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu vine cu detalii.

Bogdan Isopescu​: ,,În primul trimestru al acestui an, economia comunitară a emis 941 de milioane de tone echivalent dioxid de carbon, ceea ce înseamnă o scădere cu 2,9% faţă de perioada similară din 2022. Reducerea nu vine pe fondul scăderii activităţii economice, pentru că PIB-ul european a crescut în această perioadă cu 1,2%. Aceasta înseamnă o scădere a poluării pe fiecare unitate produsă. România este printre ţările cu cel mai bun raport între creşterea PIB-ului şi reducerea emisiilor. Produsul Intern Brut este de 2,4% şi a crescut mai mult decât media europeană, în speţă 1,2%. La fel, România a redus emisiile cu aproape 5% în timp ce media europeană este de 2,9%.”

Sectorul locuințelor înregistrează cea mai mare contribuție, cu 24%, urmat de producția industrială cu 20%, sectorul de electricitate și gaze cu 19%, agricultura cu 13% și transportul și stocarea cu 10%. Cel mai semnificativ declin al emisiilor este evident în sfera electricității și gazelor, înregistrând o reducere de 12,3%, în timp ce sectorul transporturilor și stocării înregistrează cea mai mare creștere, în valoare de 7,2%.