UE oferă suport pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova

Proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” a fost lansat în Republica Moldova. Acesta va fi implementat în următorii doi ani de către Organizația Internațională a Muncii și are un buget de două milioane de euro. Proiectul promovează munca decentă și creșterea economică, dar și realizarea păcii, justiției și a instituțiilor puternice.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Mai mult, suntem în ultima etapă de clarificare și în scurt timp vom semna acordul de aderare la componenta ocuparea forței de muncă și inovare socială – Programul „Easy” care este parte a fondului social european plus. Astfel, Republica Moldova va avea mai multe oportunități și va fi eligibilă să elaboreze proiecte în domeniul pieței muncii, în domeniul protecției sociale, deci vom avea acces la mai multe resurse financiare pentru a fortifica instituțiile din Republica Moldova.”

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a remarcat că împreună cu directorul general al Organizației Internaționale a Muncii au inițiat mai multe reforme importante.

NICOLAS SCHMIT, Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „Două reforme foarte importante țin de servicii sociale. În primul rând, inspecția muncii care ține de munca decentă, de protejarea lucrătorilor, dar la fel ajutor pentru companii ca să-și îmbunătățească condițiile de muncă, deoarece sunteți într-o situație aici în care aveți și un deficit de forță de muncă.”

La rândul său, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Gilbert Houngbo, a evidențiat importanța de a continua dialogul social, aducând împreună toți partenerii sociali cu care să găsească soluții pentru toate provocările.

GILBERT HOUNGBO, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii: „La fel, aș vrea să insist asupra dezvoltării competențelor, pe care eu știu că Ministerul se ocupă de acest lucru, și nu doar în contextul tranziției juste, dar la fel și la fel din perspectiva schimbărilor climatice, dar la fel și din perspectiva digitală. Deci, toate aceste aspecte ne cheamă la dezvoltarea competențelor care, la fel, reprezintă domeniul care pentru noi, cei de la OIM, este unul de importanță.”

Obiectivul general al proiectului urmărește oferirea accesului la mai multe și mai bune oportunități de angajare. Performanță mai bună a MMPS și a ANOFM în prevenirea și abordarea excluziunii pe piață.