UE oferă sprijin Moldovei pentru securitatea energetică! Pachet de 250 milioane de euro

Republica Moldova va beneficia de un pachet financiar oferit de Uniunea Europeană pentru consolidarea independenței și rezilienței energetice. Premierul Dorin Recean și Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, au semnat o scrisoare de intenție care stabilește măsurile prin care țara va reduce dependența energetică și va evita șantajul rusesc.

„Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensațiilor, să evităm o criză umanitară și să investim în securitatea energetică a Republicii Moldova. Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele și pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independența definitivă a întregii țări de șantajul gazului”, a menționat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.

Planul de sprijin este structurat în trei etape, incluzând finanțare directă, compensarea facturilor și investiții în eficiența energetică. Prima etapă a constat în alocarea a 30 de milioane de euro pentru depășirea crizei umanitare din stânga Nistrului, dintre care 20 de milioane au fost folosite pentru achiziția de gaze și reluarea livrării acestora în regiunea transnistreană.

Cea de-a doua etapă prevede un sprijin de 250 milioane de euro, dintre care 151 milioane vor fi destinate compensării consumului de energie electrică pentru gospodării, iar 15 milioane vor acoperi parțial costurile pentru companiile din sectorul alimentar. De asemenea, 20 de milioane vor fi utilizate pentru acoperirea integrală a facturilor instituțiilor publice, precum școli, spitale și grădinițe. Alte 50 de milioane vor fi alocate proiectelor de eficiență energetică.

Ultima etapă implică un Plan de acțiuni pe doi ani, cu finanțare prin granturi, împrumuturi și asistență tehnică, conectat la reformele prevăzute în Planul de creștere pentru Republica Moldova. Pentru stânga Nistrului, UE a propus o finanțare condiționată de 60 milioane de euro, care va fi acordată doar dacă tarifele la energie vor fi ajustate la prețurile de piață și dacă se vor respecta drepturile fundamentale ale omului.

Acest sprijin vine în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova, provocând o criză energetică și umanitară în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău, cu ajutorul partenerilor europeni, caută soluții pentru a asigura stabilitatea energetică și protecția consumatorilor.

Citiți mai mult:

Un tânăr din Ștefan Vodă cultivă cartofi timpurii plantați în ianuarie

Antreprenorii pot solicita compensații la energia electrică! Guvernul va acoperi 50 la sută din creșterea tarifelor

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.