UE: oamenii se tem de inegalitatea dintre săraci și bogați, nu și de schimbările climatice – sondaj

Reducerea sărăciei și a inegalității sociale a devenit principala prioritate politică pentru cetățenii UE după pandemia COVID-19, a arătat un nou sondaj comandat de Parlamentul European.

 

Sondajul anual Eurobarometru al Parlamentului European a fost realizat de consultanța de date Kantar între noiembrie și decembrie 2020, luând astfel în considerare primul impact al pandemiei asupra percepțiilor publice.

 

Aproape jumătate dintre respondenți (48%) consideră că lupta împotriva sărăciei ar trebui plasată în fruntea agendei Parlamentului European (schimbarea climatică), o creștere de 17% față de ultima ediție a sondajului.

 

Într-o prognoză recentă elaborată de Banca Mondială, COVID-19 este considerat a avea un impact clar asupra săracilor la nivel mondial, împingând aproximativ de la 88 de milioane până la 115 milioane de oameni în sărăcie extremă în 2020.

 

Pentru Banca Mondială, mulți dintre noii săraci vor trăi în condiții urbane aglomerate și vor lucra în sectoarele cele mai afectate de blocaje și restricții de mobilitate.

 

Umbre de îngrijorare cu privire la creșterea inegalității la nivel mondial din cauza pandemiei au fost, de asemenea, aruncate recent într-o cercetare publicată de ONG Oxfam.

 

Potrivit acestui studiu, ar putea dura mai mult de un deceniu pentru a ne reveni din lovitura economică a pandemiei, împingând între timp mai mulți oameni în sărăcie.

 

Combaterea terorismului și a criminalității organizate, precum și îmbunătățirea accesului la educație de calitate, sunt, de asemenea, pe lista dorințelor cetățenilor UE, respectiv cu 35% și 33% din preferințe.

 

Protecția mediului și a biodiversității este stabilă la 32%, dar cu doar un an în urmă, această cifră a plasat subiectul chiar în topul dorințelor cetățenilor UE.

 

Această schimbare a priorităților poate fi considerată ca o consecință strictă a pandemiei, au explicat autorii studiului într-un briefing tehnic.

 

Dar impactul pandemiei pare să depășească lista priorităților, implicând chiar imaginea Uniunii Europene.

 

Unul din doi respondenți are o imagine destul de pozitivă sau foarte pozitivă a UE, o creștere de 10% față de 2019, doar 14% spunând că este negativă.

 

Istoricul plan de stimulare „Următoarea generație UE” (NGEU) a jucat un rol crucial în imaginea îmbunătățită a blocului, întrucât 72% sunt de acord sau tind să fie de acord că va permite țărilor UE să-și reconstruiască economiile mai rapid din efectele negative ale pandemiei.

 

Așteptările din lumea post-COVID sunt, totuși, destul de sumbre, deoarece majoritatea respondenților consideră că situația din economia lor națională după pandemie ar fi mai gravă decât înainte, deși majoritatea cred că condițiile lor personale de viață vor fi aceleași într-un an.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/social-inequalities-overtake-climate-change-in-eu-citizens-concerns-poll/