Uniunea Europeană își dublează producția de biogaz

Comisia Europeană și-a dublat obiectivul de producție de biometan la 35 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030, ca parte a eforturilor de a susține blocul comunitar împotriva crizei energetice care se profilează, scrie agrimanet.ro.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, planul „REPowerEU”, lansat marți (8 martie), se concentrează pe modalități de a face Europa independentă de combustibilii fosili rusești.

Ambiția de a produce 35 de miliarde de metri cubi (bcm) de biometan pe an până în 2030 este dublă față de un obiectiv stabilit anterior de executivul UE, care s-a oprit la cifra de 17 miliarde de metri cubi.

Astfel, producția la nivel de UE ar crește de zece ori până în 2030.

Conform strategiei, planurile strategice ale politicii agricole comune (PAC) ar trebui modificate pentru a „canaliza finanțarea către biometanul produs din surse durabile de biomasă”.

Acestea includ în special deșeurile și reziduurile agricole.

Problema producției de biogaz este controversată în comunitatea agricolă: în timp ce unii văd aceasta ca pe o oportunitate de a-și suplimenta veniturile, alții susțin că este nevoie de resurse valoroase.

Între timp, producția de biogaz nu este văzută bine în comunitățile locale, dar se confruntă și cu o lipsă de finanțare.

Cu toate acestea, pentru Harmen Dekker, CEO al asociației europene de biogaz EBA, sectorul este pregătit să atingă obiectivul ambițios.

„Ținta de biometan reprezintă peste 20% din importurile actuale de gaze ale UE din Rusia. Până în 2050, acest potențial se poate tripla, crescând cu mult peste 100 de miliarde de metri cubi și acoperind 30-50% din cererea viitoare de gaze a UE”, a spus el.

El a adăugat că unele țări sunt deja active în dezvoltarea producției de biometan în Europa, în timp ce multe altele încep să deblocheze acest potențial.

Intenția UE a fost salutată de Pekka Pesonen, secretarul general al asociației fermierilor UE COPA-COGECA, care a numit producția de biogaz o „parte valoroasă a ecuației”.

Subliniind că până acum subiectul nu a meritat prea multă atenție la nivelul UE, șeful fermierilor din UE s-a declarat „foarte fericit” să vadă că se pune accentul pe sursa alternativă de energie.

Regulile privind ajutorul de stat se relaxează

Pe lângă biogaz, Comisia are în vedere și creșterea posibilităților de sprijin pentru fermieri.

Comisia lansează consultări cu statele membre cu privire la un nou cadru temporar de criză pentru ajutorul de stat, care să permită întreprinderilor să atenueze creșterea costurilor energetice cauzate de invazia rusă.

O măsură similară a ajutorului de stat al UE pentru fermieri a fost pusă în aplicare în timpul pandemiei COVID 19.

Împreună, energia și îngrășămintele reprezintă 20% din costurile de producție ale fermierilor. Aceasta înseamnă că sectorul a fost puternic lovit de recenta creștere a prețurilor la energie, mai ales prin creșterea bruscă a prețurilor îngrășămintelor, care au crescut cu 142% în ultimul an.

Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a salutat relaxarea regulilor privind ajutorul de stat, într-un tweet, explicând că acesta oferă statelor membre „opțiuni de a oferi ajutor pe termen scurt companiilor și fermierilor afectați de prețurile ridicate la energie și de a contribui la reducerea expunerii la volatilitatea prețurilor la energie, pe termen mediu și lung.”