Comisia Europeană solicită acțiuni mai stricte privind reglementările privind tutunul, în încercarea de a avea o generație fără tutun în UE până în 2040. Cu toate acestea, numărul global de fumători continuă să crească.
Pe 27 mai, renumitul jurnal medical ”Lancet” a publicat o cercetare privind consumul de tutun, care a adunat date din 204 de țări, care arată că, deși prevalența fumatului a scăzut semnificativ începând cu 1990, creșterea populației a dus la o creștere mare a numărului total de fumători la nivel mondial.
„Fumatul este un factor de risc major care amenință sănătatea oamenilor din întreaga lume, dar controlul tutunului este extrem de insuficient în multe țări din întreaga lume”, a avertizat Emmanuela Gakidou, autor principal al cercetării Lancet.
Chiar dacă UE a înregistrat o ușoară scădere a prevalenței fumatului din 2006, Comisia a recunoscut în repetate rânduri că sunt necesare mai multe eforturi.
Obiectivul UE de a avea o „generație fără tutun” până în 2040 este stabilit în Planul european de combatere a cancerului. Tutunul este cunoscut ca „cel mai mare risc de sănătate evitabil din UE”, 27% din toate cazurile de cancer fiind atribuite utilizării sale.
Pe 20 mai, Comisia Europeană a publicat primul său raport privind Directiva privind produsele din tutun, care a devenit aplicabilă în 2016.
Directiva a instituit avertismente de sănătate combinate extinse, un sistem de urmărire, interzicere a caracterizării aromelor, crearea unei baze de date cu ingrediente și reglementarea țigărilor electronice.
În ciuda acestor măsuri, cercetarea Lancet a constatat că mai multe țări din Europa au avut cel mai mare consum de tutun pe persoană în 2019, Muntenegru, Macedonia de Nord, Bulgaria, Slovenia și Grecia având un consum care depășește 2.350 echivalente de țigări pe persoană.
Mai mult, țările din Europa Centrală și de Est și din regiunile Asiei de Est au avut rate ridicate de decese atribuite consumului de tutun fumat la bărbați. Între timp, femeile din patru țări, Danemarca, Muntenegru, Serbia și Groenlanda, au avut rate de decese atribuite consumului de tutun de fumat mai mare de 180 la 100.000 de femei.
Mai mult, deși prevalența fumatului a scăzut în UE la ambele sexe, pentru femeile din Lituania și Portugalia, a crescut semnificativ în ultimii 30 de ani.
Cercetarea Lancet a arătat că 89% dintre noii fumători devin dependenți până vârsta de 25 de ani, prin urmare protejarea tinerilor de dependența de nicotină în timpul acestei „ferestre critice” este crucială pentru eliminarea consumului de tutun în rândul generației următoare.
Cercetările au arătat că mai mult de jumătate din țările din întreaga lume nu arată niciun progres în reducerea fumatului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/eu-wants-tobacco-free-generation-as-smoking-numbers-rise-worldwide/