UE cumpără medicamente experimentale împotriva COVID. Pentru ce pacienți este recomandat?

Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, dezvoltată în colaborare cu VIR Biotechnology. Sotrovimab face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promițătoare anunțat de Comisie în iunie 2021 și este, în prezent, în curs de revizuire continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente, potrivit unui comunicat de presă al CE.

 

Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților cu coronavirus cu simptome ușoare, care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc ridicat de a evolua către o formă severă de COVID-19. Studiile în curs sugerează că tratamentul timpuriu poate reduce numărul de pacienți care evoluează către forme mai severe și care necesită spitalizare sau internare în unitățile de terapie intensivă.

 

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia se prind de proteina spike (proteina S) și blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.

 

Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde EUR. În temeiul contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831) dacă și atunci când este necesar, după ce au primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație (condiționată) de punere pe piață la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.