UE aprobă prima insectă comestibilă și liberă pentru utilizarea în alimentație umană

Viermii galbeni uscați au devenit prima insectă comestibilă care a obținut aprobarea autorizației de introducere pe piață în UE, după ce a primit aprobarea statelor membre într-o decizie de referință.

 

Prima aprobare la nivelul UE a insectelor pentru consum uman a fost acordată luni (3 mai) de către comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (scoPAFF) care reunește reprezentanți ai statelor membre și este prezidat de un reprezentant al Comisiei UE.

 

Decizia a venit după o evaluare pozitivă a riscului de vierme galben, care se referă la larvele gândacului ”Tenebrio molitor”, pe care agenția UE pentru siguranța alimentară (EFSA) a dat-o în ianuarie.

 

Această evaluare științifică a viermelui galben, fie ca o insectă întreagă uscată, fie sub formă de pulbere, a fost necesară după cererea depusă de compania franceză EAP Group Agronutris în 2018.

 

Avizul EFSA a concluzionat că insecta este sigură în condițiile de utilizare propuse, dar a evidențiat unele preocupări alergenice, în special în rândul celor cu o alergie cunoscută la crustacee și acarieni.

 

Ca atare, grupul EFSA a recomandat „cercetarea cu privire la alergenicitatea la viermele galben”.

 

După aprobarea a statelor membre, se așteaptă ca executivul UE să elaboreze și să adopte legislație în următoarele săptămâni care să autorizeze introducerea insectei pe piață ca aliment nou.

 

Alimentele noi sunt definite ca alimente care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă în UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare prima legislație alimentară nouă.

 

O nouă reglementare actualizată a UE privind alimentele a intrat în vigoare în ianuarie 2018, în încercarea de a face mai ușor și mai rapid pentru întreprinderile din sectorul alimentar să aducă alimente noi și inovatoare pe piața UE, menținând în același timp niveluri ridicate de siguranță alimentară.

 

De atunci, EFSA a primit 15 noi aplicații alimentare referitoare la insecte, dintre care 11 au intrat în procesul de evaluare a siguranței, iar restul de patru sunt supuse verificării adecvării.

 

O decizie recentă a Curții Europene de Justiție (CEJ) a declarat că insectele întregi trebuie considerate ca alimente noi în temeiul regulamentului privind alimentele noi din 2018, care necesită o aprobare formală ca atare.

 

În timp ce alimentele pe bază de insecte au fost până acum un produs de nișă, acestea sunt privite ca o soluție promițătoare la provocările de durabilitate cu care se confruntă industria alimentară, oferind o sursă durabilă de proteine ​​care poate fi cultivată cu resurse minime.

 

Potrivit Comisiei Europene, această utilizare a insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii.

 

„Depinde de consumatori să decidă dacă doresc sau nu să mănânce insecte”, spune o notă pe pagina web a executivului UE.

 

Politica alimentară emblematică a Comisiei, strategia Farm to Fork (F2F) va sprijini crearea de „materii prime furabile și alimentare durabile și noi”, înscriind insectele ca o astfel de inovație potențială.

 

În cadrul programului de finanțare al UE pentru inovare, Orizont Europa, proteinele pe bază de insecte sunt considerate unul dintre domeniile cheie ale cercetării.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-gives-green-light-to-blocs-first-edible-insect/