UE încearcă să pună capăt unei mari lacune în politica de migrație, stimulând măsurile pentru ca emigranții neregulați să revină voluntar în țările lor în cadrul unei strategii adoptate marți (27 aprilie).
În mod controversat, planul Comisiei Europene privind întoarcerea și reintegrarea (emigranților), pune agenția de frontieră a UE Frontex în centrul planului, deși sunt numeroase știri și acuzații ale ONG-urilor în legătura abuzurilor de drepturi din partea ofițerii săi au fost adresate acelei organizații.
Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apărat rolul agenției.
Ea a declarat în cadrul unei conferințe media că, deși au fost identificate „neajunsuri”, o anchetă a consiliului de administrație al Frontex a concluzionat luna trecută „că agenția nu a fost implicată în acest tip de activitate”, referindu-se la retrageri ale solicitanților de azil.
Ea a adăugat că agenția de frontieră este „foarte bine plasată” pentru a ajuta statele membre ale UE să încurajeze emigranții fără drept de ședere să se întoarcă în țările lor de origine.
Frontex va „crește cu aceste noi sarcini”, a spus Johansson, cu scopul „de a ne proteja granițele și drepturile fundamentale de a gestiona migrația și de a face din Europa o zonă sigură”.
Vicepreședintele comisiei, însărcinat cu protejarea „modului de viață european”, Margaritis Schinas, a spus „nu vom accepta această bătaie Frontex”.
El a subliniat că „face deja parte din treaba lor” să supravegheze întoarcerea emigranților și „ne așteptăm ca aceștia să continue (așa) în conformitate cu procedurile europene umane și bazate pe valori”.
Schinas a recunoscut, de asemenea, că, până în prezent, a existat un „eșec” al UE în ceea ce privește returnarea emigranților, menționând că în 2019 aproximativ jumătate de milion de persoane au primit ordine de a părăsi statele membre, dar doar 142.000 au făcut acest lucru.
„Gestionăm aproximativ o treime dintre cei care ar trebui să plece”, a spus el.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/eu-adopts-strategy-on-sending-irregular-migrants-back/