UE: 25% din terenuri să fie folosite pentru agricultura ecologică
Oficialii UE isi propun ca, pana in anul 2030, 25% din terenurile agricole din spatiul intracomunitar sa fie folosite strict pentru agricultura ecologica, scrie stiriagricole.ro.
Productia ecologica aduce o serie de beneficii importante: campurile cultivate in mod ecologic prezinta cu circa 30% mai multa biodiversitate, animalele crescute in mod ecologic se bucura de un grad mai mare de bunastare si primesc mai putine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari si sunt mai rezilienti, iar consumatorii stiu exact ce obtin, datorita logoul-ui UE pentru produse ecologice.
Planul de actiune este in conformitate cu Pactul verde european, cu strategia “De la ferma la consumator” si cu Strategia privind biodiversitatea.
Planul de actiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja in crestere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25%.
El propune 23 de masuri structurate in jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea productiei si imbunatatirea in continuare a sustenabilitatii sectorului – pentru a asigura o crestere echilibrata a acestuia.
Comisia incurajeaza statele membre sa elaboreze planuri nationale de actiune privind agricultura ecologica, pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel national.
Intre statele membre exista diferente semnificative in ceea ce priveste ponderea terenurilor agricole utilizate in prezent pentru agricultura ecologica, care variaza de la 0,5% la peste 25%.
Planurile nationale de actiune privind agricultura ecologica vor completa planurile strategice PAC nationale, instituind masuri care nu se limiteaza la agricultura si la ceea ce se ofera in cadrul PAC (Politica Agricola Comuna).
In prezent, circa 8,5% din suprafata agricola a UE este cultivata in mod ecologic in prezent, iar tendintele arata ca, in contextul ratei actuale de crestere, UE va atinge un procent de 15-18% pana in 2030.
Acest plan de actiune ofera setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar si a se ajunge la 25%.
In timp ce planul de actiune se axeaza in mare masura pe “efectul de atractie” al cererii, politica agricola comuna a UE va ramane un instrument esential pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologica.
In prezent, un procent de circa 1,8% (7,5 miliarde de euro) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice.
Viitoarea PAC va include programe ecologice care vor fi sustinute de un buget de 38-58 de miliarde de euro, pentru perioada 2023-2027, in functie de rezultatul negocierilor privind PAC.
Programele ecologice pot fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologica.