Dezvoltarea complexului hidroenergetic Novodnestrovk de pe Nistru a fost numită un business al mafiei, un război ecologic, un proiect grandoman cu efecte devastatoare asupra mediului.
Invitații emisiunii Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela RUDENCO de la AGRO TV au vorbit și despre greșelile făcute de negociatorii moldoveni în discuțiile cu ucrainenii.
Din informația care mi s-a spus mie la o anumită etapă, a fost vorba și de faptul că pe partea ucraineană, ei veneau foarte bine motivați și foarte bine pregătiți la negocieri, pentru că în spatele lor exista un interes foarte clar. Din partea Republicii Moldova, lumea venea acolo fără o agendă clară, fără un mandat clar de negocieri, a precizat VICTOR PARLICOV, expert în politici energetice.
Fostul ministru al mediului spune că a aflat despre cotitura în care țara noastră a pierdut prezența pe baraj de la fostul ambasador al Republicii Moldova în Ucraina, Ion Stăvilă.
Era 2010, Vladimir Filat era prim-ministru. Și ucrainenii iubeau să discuți tot în același pachet. Și discuțiile au fost ceva de genul: voi vă retrageți de la Novodnestrovsk, iar noi vă mai dăm vreo doi stâlpi de teren la Giurgiulești. Și, respectiv, noi ne-am retras de la Novodnestrovsk, iar la Giurgiulești a rămas doar pe hârtie, declară VALERIU MUNTEANU.
Și jurnaliștii de investigație au obținut informații valoroase.
În perioada în care am efectuat prima investigație împreună cu colegii mei din Ucraina, colega mea Lyubov Velichko de la publicația Text din Ucraina s-a infiltrat la o petrecere, o adunare a energeticienilor din Ucraina. Ei, acolo au fost lucrurile spuse pe șleau și foarte sincer: Ucraina are acest interes național, ei vor să fie independenți din punct de vedere energetic și lucru confirmat recent, ei nu vor renunța niciodată la obiectivul lor, spune ILIE GULCA, jurnalist de investigație, CIJM.
Expertul Victor Parlicov afirmă că terenul ce se află încă pe teritoriul Moldovei, cu care este adiacent lacul de acumulare, este de fapt miza în negocieri.
Ucrainenii nu vor face nimic acolo până nu vor obține dreptul de proprietate asupra terenului acesta, ei știu că nu poți ridica nivelul apei până nu a construi acolo baraj, alte chestii. Eu mă gândesc din punct de vedere strict tehnic.
Eu cred că noi am putea pune problema construirii unui așa-numit bypass, a unui canal de ocolire a dambei, care să ia apa mai sus, în amonte de dambă și să dea apă mai la vale și să fie păstrat controlul asupra acestui canal. Și dacă fizic cineva acolo își face de cap, închide, pompează, pur și simplu partea moldovenească deschide ecluzele și noi apă avem, voi faceți ce vreți, noi apă avem.
Domnul Parlicov zice de intervenție fizică acolo, Wiki Leaks a publicat niște documente despre intervenții fizice la Naslavcea. Este vorba de relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova și WikiLeaks a publicat documentele alea ale departamentului de stat. În 2000, statul ucrainean chiar a trimis niște grăniceri pe teritoriul Republicii Moldova și atunci președintele Voronin a trimis grănicerii Republicii Moldova, că atunci se numeau grăniceri și era pericol iminent de ciocnire militară acolo. Acest document eu l-am publicat în ancheta din 2017 și nu știu cum a fost aplanat atunci acest conflict, spune jurnalistul ILIE GULCA.
A fost amânată atunci o vizită a lui Voronin la Kiev, relațiile au împietrit pe o lungă perioadă. Dar trebuie să recunoaștem, nu vreau să aduc laude lui Voronin, dar Voronin a păstrat status quo , dar alții au fost mai slabi, completează VALERIU MUNTEANU, fost Ministru al Mediului 2015 – 2017.
Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk este alcătuit din două centrale hidroelectrice, una de acumulare și trei lacuri: două pe albia Nistrului – bazinul central și bazinul tampon – și cel de-al treilea – pe malul drept al fluviului.
Compania ucraineană de stat Hidroenergo spune că are nevoie de dezvoltarea centralei hidroelectrice de acumulare pentru a folosi noaptea surplusul de energie electrică ieftină la pomparea apei din bazinul tampon în cel superior amplasat pe malul drept. Pe de altă parte, dimineața, în orele de vârf, complexul funcționează în regim de turbină pentru producerea energiei electrice deficitare.
În felul acesta, avem curs pe Nistru doar dimineața, explică jurnalistul de investigație Ilie Gulca.
Acest segment între Naslavcea și Moghileov-Podolsk este o baltă, un lac cu o apă neclintită, nu știu dacă pot s-o numesc apă.
Ei și ce fac autoritățile ucrainene? La Moghileov-Podolsk este o stație care măsoară cantitatea de apă deversată de la centrala hidroelectrică Nr 2. Ei bine, stația aia care măsoară apa trebuie să funcționeze în regim online, să accesezi pe site și să vezi acolo ce cantitate sau câți metri pe secundă au fost deversați. Ei bine, stația aia nu funcționează de vreo 5,6 ani și am sunat noi la administrația acestei stații să ne spună de ce nu lucrează și ne-au spus că acesta este un secret de stat al Ucrainei. Și n-am sunat eu, au sunat colegii mei din Ucraina. Problema este mult mai gravă, problema nu este în pește sau în vegetație, problema este în cantitatea de apă.
Dacă un stat nu este capabil să-și asigure cetățenii cu apă potabilă, nu mai vorbesc de alte drepturi, care este menirea sau de ce ar trebui să existe statul acesta?
Din păcate, pe acest subiect, Ucraina se comportă cu Republica Moldova așa cum nu-i place Ucrainei când se comportă Rusia cu ei. Trebuie să demonstrăm și arbitrii europeni ne vor ajuta în acest sens ca să oprim, să stăvilim aceste intervenții brutale ale ucrainenilor în natură, care ne distrug și ne secătuiesc Nistrul, concluzionează VALERIU MUNTEANU.
Pentru mai multe detalii, puteți citi investigația la acest subiect, accesând site-ul anticoruptie.md.
În fiecare luni, miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.