Ucraina a devenit principala piaţă pentru alcoolul moldovenesc
În primul trimestru al anului 2023, exportul total de alcool etilic şi băuturi alcoolice din Republica Moldova a crescut cu 26,8 la sută şi a constituit 53,47 milioane de dolari.
Evoluţia respectivă s-a datorat majorării, de circa 2,8 ori, a exporturilor către statele CSI, arată date statistice publicate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), transmite stiri.md cu referire la mold-street.com.
Cel mai tare au crescut livrările în Ucraina – de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ cu 1,44 milioane de dolari în trimestrul I 2022.
Cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor, Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus şi România, care ocupă locurile doi şi trei, cu cote de 17,1% şi, respectiv, 14,5%.
De notat că tendinţa de creştere a exporturilor de produse alcoolice din Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III şi IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori faţă de trimestrul I şi trimestrul II din 2022.
Datele publicate de BNM relevă că pe locul patru în topul pieţelor de desfacere a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 3,23 milioane de dolari.
Potrivit presei din Rusia, Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piaţa rusească şi datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia şi unde este ambalat şi vândut ca vin georgian.
Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul pieţelor de desfacere cu o cotă de 3,4%, practic la acelaşi nivel cu Serbia şi Statele Unite.
În exportul de băuturi alcoolice, cota ce mai mare este deţinută de vinurile din struguri proaspeţi – circa 59,2% (31,66 milioane de dolari), exporturile crescând în primele trei luni ale acestui an cu 28%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022.
În acelaşi timp, exporturile de alcool nedenaturat (titru alcoolic sub 80%) au crescut de 3,2 ori până la 13,75 milioane de dolari, iar livrările de alcool nedenaturat (titru alcoolic minimum 80%) s-au redus practic la jumătate.
De notat că băuturile alcoolice au avut în primul trimestru o cotă mai mică de 6% din exporturile de bunuri din Moldova, fiind mai mici decât exporturile de fructe şi nuci, sau de porumb.