UCIP IFAD sprijină antreprenorii din domeniul agricol

Dezvoltarea unei afaceri devine mai simplă cu sprijinul partenerilor de încredere. Unul dintre ei este Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor al Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă care le oferă antreprenorilor micro și mici, din țara noastră, atât credite, cât și granturi pentru toate tipurile de activități agricole. La moment, instituția propune două oportunități de finanțare.

INGA COVALCIUC, specialist servicii financiare și dezvoltare rurală al UCIP IFAD: „Unul este pentru femei, care este acordat prin intermediul băncilor partenere care oferă un credit cu o porțiune de grant, dar porțiunea de grant este 8-10 procente, ceea ce constituie 140 de mii de lei.”

În același timp, instituția oferă finanțare și pentru procurarea echipamentelor agricole.

INGA COVALCIUC, specialist servicii financiare și dezvoltare rurală al UCIP IFAD: „A doua oportunitate este o finanțare exclusiv cu grant, prin intermediul Unității Consolidate, în sumă de până la 7.500 de dolari, pentru procurarea echipamentului agricol. Aici sunt eligibile procurarea de semănători, tocătoare, sisteme de irigare, sisteme antigrindină. Suma asta de 7.500 de dolari este accesibilă, anume acum, în perioada februarie.”

Una dintre beneficiarele de granturi este Natalia Șendrea. Femeia a înființat o afacere în producerea pastelor făinoase din semola. Lansarea producției sale a avut loc la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova” care s-a desfășurat, săptămâna trecută, la Moldexpo.

NATALIA ȘENDREA, antreprenoare din raionul Căușeni: „ De ce paste? Fiindcă, la moment, pe piață avem rafturile pline du aditivi, coloranți, ceea ce ține de paste. Vrem să aducem consumatorului o producție biologică. La moment avem trei feluri de paste pentru maturi și patru feluri de paste pentru copii.”

Totodată, Natalia Șendrea a mărturisit că etapele de accesare a grantului nu au fost complicate, deoarece, la fiecare etapă, a fost sprijină activ de reprezentanții UCIP IFAD.

NATALIA ȘENDREA, antreprenoare din raionul Căușeni: „Atunci când mi-a fost cel mai greu IFAD-ul a fost o salvare pentru afacerea noastră, deoarece avem nevoie de o sumă anumită de bani pentru a importa uscătorul pentru paste. Am accesat destul de ușor banii. Am beneficiat de 250 de mii de lei.”

Din 2000 şi până în prezent, Guvernul Republicii Moldova a semnat opt acorduri de finanţare cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă.