TVA de 8% propus la pâine, lapte, mărar şi pătrunjel

Asociaţia Investitorilor Străini pentru o evidență simplă, clară și transparentă, propune să fie aplicată cota redusă de 8% a taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru categorii mari de produse, de exemplu: produse lactate, de panificație, fructe si legume.

Potrivit reprezentanților asociației aplicarea cotei TVA de 8% la anumite coduri de încadrare tarifară este dificilă din punct de vedere ethnic, dar și identificarea și urmărirea codurilor tarifare pentru fiecare articol separat. De exemplu aplicînd cota TVA 8% – la pâinea şi produsele de panificație (190120000, 190540, 190590300, 190590700, 190590800). Astfel ar  fi mult mai simplu dacă ar fi  aplicată cota TVA redusă la toate produsele de panificație, conform nomenclaturii combinate a mărfurilor”, susţine FIA, transmite  Mold-street.com.

Cotă redusă a TVA şi la lapte, şi la pui, şi la mărar

Potrivit FIA o situație similară de neuniformizare este și pentru lapte şi produsele lactate (0401, 0402, 0403, 0405, 040610300 şi 040610500 – cu un conținut de grăsimi de maximum 40% din greutate).

La fel este menţionată şi producția din zootehnie în formă naturală, masă vie, fitotehnie şi horticultură în formă naturală, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova, sfeclă de zahăr proaspătă sau refrigerate.

Drept argument, în propunerile pentru Politica Fiscală și Vamală pentru anul 2024, FIA invocă practica altor stare, în care se aplică TVA redus la categorii mari de produse alimentare.

De exemplu în Romania TVA de 9% se aplică la comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor.

În Austria – TVA de 10% la produse alimentare, cărți, produse farmaceutice, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale si divertisment, hoteluri; în Belgia – TVA de 6% la produse alimentare, cărți, apa, produse farmaceutice, servicii medicale, ziare, evenimente culturale si de divertisment, hoteluri, iar în Cipru – TVA redus la 5% pentru produse alimentare, cărți, produse farmaceutice, servicii medicale, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale, de divertisment si sportive.

În Germania se aplică TVA de 7% pentru produse alimentare, cărți, servicii medicale, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale si de divertisment, hoteluri, iar în Polonia – TVA redus la 8% pentru produse farmaceutice, servicii medicale, transport de pasageri, ziare, hoteluri, restaurante, evenimente culturale, sportive si de divertisment; şi TVA redus la 5% la produse alimentare.

De notat că şi în trecut au fost tentative de uniformizare şi aplicarea cotei reduse a TVA în mărime de 8% la unele produse agroalimentare.

Astfel în 2020 Ministerul Finanţelor constata că în condiţiile în care aplicarea cotei reduse de 8% TVA are loc atât pentru livrările interne, cât și pentru importul de produse agricole, „aceasta își atinge doar obiectivul de accesibilitate a produselor agricole pentru populație, nu și creșterea competitivității producției naționale”.

Or unul dintre obiectivele pentru introducerea cotei reduse a TVA a fost creșterea competitivității producției agricole naționale, cota căreia însă este în scădere pe piaţa autohtonă.

Potrivit declarațiilor Ministerului Finanțelor, diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură au determinat acumulări în cont a sumei TVA de către producătorii agricoli de aproximativ 1,8 miliarde lei, ceea ce presupune indisponibilizarea sectorului agricol de resursele financiare respective, fapt ce a dezavantajat producția locală în folosul producției importate,