Turismul rural, un nou suflu pentru satele Moldovei
Chiar dacă Republica Moldova este mică în ceea ce privește suprafața sa, deține un potențial remarcabil în ceea ce privește dezvoltarea turismului, în special turismul rural. Această perspectivă este susținută de creșterea constantă a numărului de furnizori de servicii în acest domeniu, iar fiecare destinație turistică are propriul său farmec distinctiv. Vă invităm să descoperiți povestea pensiunii „Floare de colț”, inaugurată acum câțiva ani, situată în zona de centru a țării.
Iana DOBRIAN, jurnalist AGRO TV Moldova: „Ne aflăm în satul Mărcăuți din raionul Dubăsari, o localitate pitorească situată pe malul râului Nistru. Tot aici se află pensiunea „Floare de colț”. Haide-ți să mergem, să aflăm împreună istoria acestui mic colț de rai.”
Protagonista noastră este fondatoarea pensiunii „Floare de colț” Ana Hammoud. La o vârstă mai fragedă, Ana a luat decizia de a părăsi satul său natal, Mărcăuți, și de a se îndrepta către mediul urban în căutarea unei vieți mai bune.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „Sunt din localitate. Sunt născută și crescută aici. Bineînțeles ca toți tinerii, pe timpuri, am părăsit cuibul casei părintești și am alergat acolo, unde este orașul. Acolo, unde viața îi mai frumoasă. Așa ne părea nouă pe timpuri. Pe parcursul anilor, am înțeles că viața la țară este foarte frumoasă, este foarte bună și că de fapt totul pornește de la țară.”
Totuși, mai multe circumstanțe au impus-o să revină acasă și să se angajeze în calitate de administrator la o companie din localitatea Molovata.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „Având o experiență în domeniul alimentației publice. Am fost fondatoare într-o companie precedentă la oraș. Am deținut restaurante la oraș, fiind din alimentație publică. Când m-am întors, să zicem așa, la țară având-o pe mama în grijă până la moment. Mama este din 1933 și mi-a zis că: „nu mai vreau să vin să trăiesc iarna la voi, la oraș.”, m-am retras lângă mama la țară. Fiind ultimul copil din familie – a cincilea, moștenitoarea, m-am retras lângă mama și aici mi-a căzut în cale să lucrez administrator în altă companie. Asta era în 2014, ca să lucrez în calitate de administrator într-o companie care făcea turism.”
Prin urmare, având o experiență bogată în spate, Doamna Ana a decis să lanseze o afacere în propria localitate.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „Am lucrat din 2014 până în 2021, până s-a vândut locația acolo. Am lucrat în calitate de administrator și mai departe ce să fac? Bineînțeles că mă retrag la pragul casei părintești și m-am retras, din nou, lângă mama. M-am retras lângă mama fiind în căutare de ce să fac, mi-au apărut colegii, oarecare prieteni care mi-au spus: „hai, să te ajutăm să deschizi o afacere acasă la tine. Ești cu o priveliște foarte frumoasă. Ești tânără. Poți să face. Ești din domeniu. Știi să faci bucate gustoase. Hai să te ajutăm.”
Apoi a urmat sprijinul financiar din partea mai multor proiecte.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „Pe parcurs am câștigat cinci proiecte la ODA, la Oficiul Forței de Muncă și la GAL-ul raional al nostru. Recent, acum trei zile, am depus un proiect la PNUD. Am fost și acolo ajutată. Cred că într-o săptămână a să-l obțin cu tot cu utilaj pentru pensiune. Am fost ajutată și de prieteni. Mulțumim domnului Anatol că permanent m-a susținut și permanent mi-a fost alături. Copii bineînțeles, familia. Mulțumesc la toți. Încet, încet așa s-a început. Am început să facem mai întâi locuri de cazare și apoi am zis cum să fac locuri de cazare fără să nu am ceva, unde să hrănesc omul cu ceva natural, cu ceva de casă, cu o plăcintă, cu o sărmăluță, cu o pâinică coaptă de casă.”
Denumirea pensiunii, la fel, nu a fost aleasă întâmplător și are o semnificație deosebită.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „La moment am zis „Floare de colț” pentru că suntem în vârful muntelui. Pentru că suntem pe cel mai înalt loc al raionului nostru. Prin alte localități când înfloresc pomii la noi încă îi zăpadă. La Ustia, de exemplu, când lumea pune cartofi la noi abia se topește zăpada și am rămas la „Floare de colț”.
Meniul propus vizitatorilor este unul amplu cu multe bucate tradiționale moldovenești, specifice zonei.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „Vinurile sunt toate făcute de casă. Vinurile sunt din beciul gospodăriei. Ne gândim să găsim doar produse autohtone zonei, doar produse naturale. O să gătim sarmale bineînțeles, pentru că asta este bucata noastră tradițională care ne reprezintă. Nu lipsesc nici deserturile care, potrivit administratoarei pensiunii „Floare de colț”, pot răsfăța papilele gustative oricărui vizitator.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „O să avem la desert, îmi aduc aminte că am făcut-o de foarte multe ori și toată lumea gusta și zicea: nu înțeleg ce-i asta? O să facem la desert plăcinta rece și o să facem corasla de casă.”
Cu scopul de a spori atractivitatea turismului local, administrația locală din Mărcăuți intenționează să organizeze un etno-folcloro-gastronomic, chiar în preajma pensiunii „Floare de colț”.
„ – Unde ne aflăm acum și ce va avea loc aici? – Păi, uitați-vă, noi ne aflăm pe cel mai frumos, pitoresc loc din localitate. Îi părerea mea, lângă pensiunea „Floare de colț”. Aici va avea loc, pe data de 17,18 și 19 mai, cel mai mare festival, probabil la prima ediție, condus de domnul Anatol Crețu, dumnealui este organizatorul festivalului, împreună cu Primăria și toți consilierii din localitate. Să facem un mare festival aici ca să promovăm satul. Un festival etno-folcloro-gastronomic.”
Vor fi invitați și mai mulți artiști care vor încinge atmosfera cu muzică și dansuri de calitate.
„Vor fi foarte mulți artiști. Pe data de 18, pe data de 19 vor fi cinci fanfare. Vor fi agenți economici pe 18 și 19 care ne vor hrăni pe toți. Vor fi meșteșugari. Din tot raionul vor fi artiști, din toate satele care vor avea ceva de prezentat. Pe acest loc chiar va fi scena cu acest frumos peisaj. Sperăm ca să ne viziteze multă lume. Să arătăm frumosul la toată țara că multă lume când ajunge aici face: „Wow, cât este de frumos aici”, adică nu vrem să ținem colțișorul acesta de rai ascuns. Lasă, să îl vadă toată lumea, să-l viziteze toată lumea. Cu mare drag așteptăm pe toți la marele festival.”
Nu vor lipsi nici bucatele tradiționale și masterclass-urile gastronomice.
„ – Ce bucate vor fi servite la acest festival? – La festival vor fi foarte mule gospodine care vor face bucate. Vor fi și masterclass-uri la plăcinte, la sarmale, la prăjițeii din localitate, prăjițeii zonei noastre. Agenții economici vor aduce aportul la rândul lor și ei cu bucate tradiționale, cum am spus. Începând de la zeama de casă, zeama de pui și zeama de pește din Nistru și sarmale, și borșul scăzut, și năutul și bineînțeles cărnița la grătar, și bineînțeles peștele din Nistru. Vor fi foarte multe bucate. Vă așteptăm cu mare drag, să le gustați pe toate.”
În viitorul apropiat, Administrareatoarea pensiunii „Floare de colț”, planifică să-și extindă afacerea și să deschidă propria mini fermă.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „La Molovata când am activat, am crescut și rațe. Am crescut și găini, am crescut și boboci. Toamna erau gâște mari. Am avut și capre și la moment avem capre care sunt date la stână. Avem 12 capre care sunt plecate la stână, care suntem solicitați: „veniți, vă rog, și vă ridicați produsul.” Încercăm să menținem tot. La moment avem găini. Vrem să ne dezvoltăm în găini și în rațe de casă. Iepurii îi cumpărăm în meniu doar de la gospodarii din localitate. Cu mâncare, cu friptură de curcan de casă și iepurași, și chiar acel porc să fie de la țară crescut. Toate bucatele de pe masa noastră o să fie autohtone. O să fie numai de la țară.”
Vizitatorii care doresc nu doar să savureze din bucate tradiționale, dar și să petreacă câteva zile în sânul naturii, pensiunea dispune de 12 locuri de cazare cu patru dormitoare și un living, numai bune pentru o vacanță de neuitat.
Ana HAMMOUD, administratorul pensiunii „Floare de colț”: „Vă așteptăm cu foarte mult drag la pensiunea „Oleandra – Floare de colț” în localitatea Mărcăuți. Sperăm să fie pace pe pământ și să ne țină bunul Dumnezeu sănătoși pe toți.”
În Republica Moldova sunt active peste 250 de unități de cazare cu un fond de aproximativ 30 de mii de locuri.