Trucuri pentru a ţine limacşii departe de legume
Melcul fără cochilie a devenit mult mai agresiv şi produce pagube serioase culturilor de legume. Limaxul este din ce în ce mai greu de combătut, tratamentele cu moluscocide şi soluţiile eco nu dau rezultate întotdeauna, scrie www.revista-ferma.ro.
Vali Cucu, cunoscut cultivator de legume din Bălţăteşti, judeţul Neamţ, care de 40 de ani se ocupă de seminţe din soiurile vechi de legume, ne-a relatat că are mari probleme cu limacşii! „A apărut o nouă specie de culoare maronie. Nu prea reuşeşti combaterea lor, doar să-i ţii departe de grădină. Eu folosesc folie de mulcire pe toată grădina şi în solar. Aşa i-am ţinut mai departe de culturi. În schimb, în afara grădinii, totu-i… maroniu pe jos! Peste tot fac probleme, mănâncă ce găsesc în cale: frunze, flori, fructe, tuberculi”,ne-a declarat legumicultorul.
Vali Cucu s-a confruntat cu acest dăunător şi anul trecut, în primăvară, dar atacul nu a avut aceeaşi intensitate ca acum.
DE CE SUNT ATÂT DE GREU DE COMBĂTUT!„Limacşii, melcii fără cochilie, în trecut nu erau atât de agresivi şi nu făceau probleme serioase. Atacă foarte mult în locurile umede, irigate. Aceşti dăunători stau ascunşi pe dosul frunzelor (unii sunt chiar foarte mici, greu de depistat) şi distrug aparatul foliar. Ploile şi umezeala favorizează înmulţirea lor.
Chimic se combat destul de greu, tratamentele cu produse de contact nu au randament întotdeauna. De ce? Pentru că melcii fără cochilie secretă în permanenţă o substanţă gelatinoasă (un mucus albicios) – o hăinuţă de care se dezbracă mereu – şi-i protejează destul de bine”,precizează Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău.
Potrivit omului de ştiinţă, în piaţă sunt produse şi preparate moluscocide – Agrosan B (1,5 kg/1000 mp), Optimol 4G (0,5 kg/1000 mp), aplicate prin încorporare la sol, sau Mesurol 2 RB (5 g/10 mp), Neudorff Ferramol (5 g/mp), însă cele mai bune rezultate se obţin cu momeli.
Legumicultorul Vasile Mătrăşoaie din Suceava a ales soluţii ecologice pentru combaterea limacşilor. „Am presărat praf de var şi rumeguş, o dâră cu o lăţime de 5 cm, roată la solar. Dar mai sunt şi alte rezolvări, pe care le-am aplicat şi eu când a fost nevoie, cum ar fi capcanele cu lapte sau cu bere. Puneam din loc în loc vase pline cu lapte sau cu bere, care trebuie zilnic controlate, golite şi umplute. Am mai folosit sulfatul de fier, un amestec din două linguriţe şi doi litri de apă, pulverizat pe plante”, precizează cultivatorul.
De asemenea, plantele pot fi protejate prin împrăştierea în jurul lor a unor substanţe rugoase pe care limacşii nu le suportă: ace de brad sau alte conifere, felii de castravete, coji de ouă sau, pur şi simplu, nisip.
DĂUNĂTOR „SURPRIZĂ” ÎN CULTURA MARE
Melcul fără cochilie, în denumire populară, preferă în general locurile mai umede. Apare începând din luna mai, când temperaturile cresc şi ies din hibernare. Este un dăunător polifag, care mai nou face pagube majore şi în cultura mare.