Trei țări europene desemnate ca fiind cele mai bune în caz de prăbușire totală a societății

Un nou studiu a dezvăluit primele cinci țări care ar supraviețui colapsului civilizației globale.

 

Noua Zeelandă (care găzduiește deja o mulțime de prepari miliardari) ocupă primul loc, cu ceilalți cinci participanți fiind Islanda, Irlanda, Australia și Marea Britanie.

 

Studiul, realizat de Nick King și profesorul Aled Jones de la Institutul Global de Sustenabilitate de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a examinat posibile „șocuri” asupra complexului sistem global de lanțuri de aprovizionare cu alimente, rețelele de tehnologie și comunicații și finanțele globale.

 

„Mă uit la șocurile societății globale de câțiva ani în întreaga lume, ce cauzează șocurile și cum se propagă prin sistem, analizând ce țări trebuie să reziste acestor șocuri”, spune Jones.

 

Într-un scenariu potențial în care suprapopularea, lipsa resurselor sau catastrofa climatică provoacă un colaps social (pe o „coborâre lungă” sau în decurs de doar un an), terenurile arabile pentru agricultură, capacitatea de producere a energiei regenerabile și separarea de centrele de populație care se prăbușesc sunt cheie.

 

„Insulele se descurcă deosebit de bine, am fost surprinși de Marea Britanie, dar a fi foarte izolat ajută destul de mult”, adaugă Jones. „Marea Britanie are un mare potențial pentru sursele regenerabile de energie cu mare eolian și mareic.”

 

Schimbările climatice și vremea extremă sunt amenințări cheie

Jones lucrează de 10 ani la studierea șocurilor asupra sistemului global și accentul a fost pus în mare parte pe vremea extremă.

 

„Primele 20 de țări pe care le-am analizat au fost cele mai rezistente la schimbările climatice. Vremea extremă și schimbările climatice în următorul deceniu sau cam așa, amenințarea pare destul de mare. ”

 

Cu toate acestea, Jones dorește să sublinieze că cercetarea nu este concepută pentru a încuraja oamenii să se mute într-una dintre cele cinci națiuni supraviețuitoare, ci pentru a evidenția defectele din sistemele noastre globale.

 

„Evident, nu vrem ca restul lumii să se prăbușească, ar fi foarte singuratic și ar trebui să vă protejați în continuare granițele”, spune el.

 

Cercetătorii au analizat ce cauzează prăbușirea sistemelor complexe și pledează pentru simplificarea lucrurilor, astfel încât să puteți vedea cum sunt conectate lucrurile.

 

„Cheia este să ai o slăbiciune în sistem, cum poți să te asiguri că, dacă există un șoc, poți absorbi aceste șocuri. Dacă șochezi societatea globală care trece foarte repede ”, adaugă Jones.

 

„Pandemia a arătat … că suntem într-adevăr conectați; atunci când se întâmplă ceva în China, acesta poate afecta fiecare persoană de pe planetă ”.

 

Cum a ieșit Noua Zeelandă pe primul loc?

Cercetătorii sugerează că poate apărea un hibrid de dezastre, începând cu unul și apoi câștigând impuls prin „bucle de feedback”, ducând la un colaps brusc.

 

Scopul studiului este de a afla ce țări ar reveni sau ar evita colapsul cu totul.

 

„Ne-am uitat la modul în care ai putea păstra societatea la fel de mult ca și astăzi. Aveți suficientă energie pentru a continua civilizația? Puteți produce energie, alimente și materiale de care avem nevoie astăzi? ” spune Jones.

 

Toate cele cinci țări sunt insule sau continente insulare care sunt temperate și au cea mai mare probabilitate ca condițiile relativ stabile să continue, în ciuda efectelor schimbărilor climatice.

 

Noua Zeelandă a fost identificată ca având cel mai mare potențial de a supraviețui relativ nevătămat datorită capacității sale de a produce energie geotermală și hidroelectrică, terenurilor sale agricole abundente și populației scăzute.

 

Islanda, Tasmania și Irlanda au caracteristici similare, dar Marea Britanie prezintă o imagine mai complexă datorită densității sale mari de populație.

 

Deși Regatul Unit are în general soluri fertile, are o disponibilitate redusă pe cap de locuitor a terenurilor agricole, ridicând întrebări cu privire la autosuficiența viitoare.

 

Sursa informației: https://www.euronews.com/green/2021/07/30/three-european-countries-named-as-best-places-to-be-in-case-of-total-societal-collapse