Trei specii noi de pești remarcate în râul Prut

S-au remarcat în râul Prut trei specii noi de pești, de către cercetătorii Dumitru și Denis Bulat, de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, transmite moldova.europalibera.org.

Biologii spun că aceștia au ajuns în Prut din cauza schimbărilor climatice, dar și datorită capacității de autopurificare a râului.

,,Iată și peștele după care am venit – babușca de la Dunăre. Noi semnalam noi specii. Mai ales în ultimul timp, datorită schimbărilor climatice, observăm apariția unor specii noi, pentru că are loc un schimb mai activ dintre diferite râuri, a ihtiofaunei, are loc un schimb mai activ dintre zonele din cadrul unui râu.”, Dumitru Bulat, cercetător.

În același timp, speciile locale sunt amenințate de cele invazive, aduse aici în mod artificial.

,,Crevetele este foarte agresiv, este un răpitor și poate distruge fauna nativă, chiar poate ataca puietul de pește și, respectiv, demonstrează un teritorialism enorm, adică nu permite la nimeni.”, mai adaugă Dumitru.

Speciile invazive au fost aduse în perioada sovietică, fără a fi anticipate urmările nefaste.

,,Dacă vorbim de specii invazive, am văzut murgoiul bălțat. A fost adus în 1961 împreună cu ciprinidele asiatice: sângerul, novacul, cosașul. Comparativ cu celelalte specii care se reproduc doar artificial, acesta s-a naturalizat și se reproduce în mod natural fără nicio problemă. Deja râurile mici sunt invadate de acestă specie.”

În Republica Moldova se enumeră aproximativ 82 de specii de pești.