Trei școli din raionul Edineț, reorganizate

Mai mulți locuitori din satul Chetroșica Nouă, raionul Edineț se îngrijorează că școala din localitate va fi închisă.

Asta după ce ușile sălilor de clasă au fost sigilate. Sigilele au fost scoase când elevii au revenit la ore din vacanță.

Autoritățile locale susțin că este vorba doar de restructurarea instituției. În 2016, aceasta a mai fost reorganizată – din gimnaziu a ajuns școală primară, relatează nordnews.md.

Eugen Lopată, ex-director al școlii se arată indignat de hotărârea Consiliului Raional Edineț de a trece instituția în gestiunea Gimnaziului „Mihail Sadoveanu” din orașul Cupcini.

 „Clasa a patra, ușa este sigilată, clasa a doua, ușa este sigilată. Aceasta a fost o intimidare asupra cadrelor didactice, asupra conducerii școlii. Ei s-au gândit că numai în acest mod vor putea speria oamenii, ca să închidă gura, ca să nu mai vorbească nimic despre metodele de lucru a Direcției de Învățământ Edineț”, spune Eugen Lopată, ex-director.

Părinții se tem că degrabă școala din sat va fi închisă definitiv.

 „Astăzi am venit cu copii și am aflat că ușile au fost sigilate și noi suntem puși sub semnul întrebării, nu se știe ce vom face mai departe, ce se întâmplă cu școala. Nu ni s-a explicat nimic, noi am fost înștiințați că trecem ca filială a Gimnaziului de la Cupcini. Acum ce facem cu copiii, unde îi ducem? Noi vrem pentru să fie păstrate cel puțin clasele primare în satul nostru de baștină”, afirmă  Inga Lesnic, părinte.

 „Doresc să fie școală la noi în sat, pentru că este foarte greu să duci copilul dimineața la rutieră, pe frig sau pe ger să-l trimiți în altă localitate la școală. Eu vreau ca fetița mea, care este în clasa a patra, să rămână, să nu mai fie întreruptă de aici și transferată la Cupcini. Cealaltă fețită este în clasa a doua, dacă se distruge școala și grădinița, satul nostru moare”, relatează Natalia Rusu, părinte.

Alexandra Lopată crede că această reorganizare este o metodă camuflată de a închide instituția de învățământ.

 „Am fost anunțati că noi vom fi din nou reorganizați, cu toate că noi suntem școală primară și deja ne-am reorganizat. Eu cred că acesta este un început de închidere a Școlii Primare din localitate. Majoritatea sătenilor și părinților sunt împotrivă, dacă se închide școala total, se pierde și satul”, mai zice Eugen Lopată, ex-director.

Primarul localității, dar și managerul gimnaziul Mihail Sadoveanu dau asigurări că satul nu va rămâne fără școală.

„Reorganizarea probabil se face din cauza că nu sunt surse financiare și copii sunt foarte puțini. Aș vrea să conlucrez mai departe, ca să nu moară satul, să conlucrez cu școala care va gestiona instituția respectivă, cu Direcția de Învățământ, ca școala să funcționeze. Școala trebuie să lucreze, ca filială, poate cu alte metode. Eu nu am fost la curent cu situația dată, dar școala trebuie să lucreze”, menționează Eugenia Dociu, primar, s. Chetroșica Nouă.

 „Noi suntem pentru aceea de a menține în sat școala respectivă, nu pentru a o închide. Sălile de clasă au fost sigilate din simplu motiv că la data de 30 decembrie am fost să preluăm documentele școlare. Bunurile instituției nu le-am preluat din simplu motiv că contabila trebuie să întocmească niște rapoarte care se afla la balanța instituției de învățământ”, spune Ion Cojocaru, director, Gimnaziul „Mihail Sadoveanu”, or. Cupcini.

Șefa Direcției Educației a Consiliului Raional Edineț a declarat că instituția se confruntă cu un deficit bugetar încă de anul trecut. Reorganizarea școlii va permite economii la buget și o activitate de lungă durată a filialei.

 „Instituția de învățământ există, copiii rămân, profesorii rămân, se reduce doar unitatea de director. În instituție rămâne o persoană responsabilă, un director adjunct cu 0,25% care va răspunde și va administra momentele manageriale din instituție”, afirmă Mariana Odobescu, șef Direcție Educație, Consiliul Raional Edineț.

Alte două școli din satele Goleni și Stolniceni din raionul Edineț au fost reorganizate la începutul acestui an. La Chetroșica Nouă învață 17 copii.