Tratarea fitosanitară cu dronele, tot mai populară în RM
Pentru prima dată în Republica Moldova, o plantație de coacăză a fost tratată sanitar cu ajutorul unei drone.
Serviciul este foarte solicitat în rândul producătorilor de legume, pomușoare și fructe. În acest an, primăvara în Moldova a fost ploioasă, solul îmbibat cu apă a limitat posibilitățile de utilizare a stropitorilor obișnuite pe aceste culturi.
În astfel de condiții, dronele s-au dovedit a fi destul de eficiente și, într-un anumit sens, un instrument delicat pentru efectuarea protecției cu pesticide. În special, a fost tratată chimic una dintre cele mai mari plantații de coacăze din țară – aproximativ 60 de hectare, satul Cremenciug, raionul Soroca.
Deocamdată dronele, în special în sectorul fructelor și pomușoarelor din Moldova, îndeplinesc sarcini specifice – sunt utilizate pentru prelucrarea extrem de eficientă a plantațiilor cu cele mai scumpe pesticide.
Potrivit specialiștilor, în viitor, procedurile fitosanitare efectuate cu ajutorul dronelor vor deveni preferate în anumite sectoare, inclusiv în producția de legume și pomușoare. Deoarece dronele sunt capabile să lucreze delicat și foarte eficient în condiții dificile, economisind în mod semnificativ resursele.