Tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina în Europa, inclusiv Republica Moldova va fi sistat de la 1 ianuarie 2025, susţine Banca Naţională a Ucrainei, în ultimul raport privind inflaţia.
Potrivit documentului, dacă în 2021 tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina spre statele din Europa a constituit circa 41,6 miliarde metri cubi, apoi în 2022 după agresiunea Rusiei, tranzitul s-a redus la 20,6 miliarde metri cubi, iar în 2023 – la 15 miliarde metri cubi.
Pentru acest an este prognozat un volum de 15 miliarde metri cubi, iar pentru 2025 şi 2026 – deja zero volume de metan tranzitate din Rusia.
De notat că volumul mediu zilnic de tranzit din Rusia în Europa este de circa 42 milioane metri cubi, din care 5,7 milioane metri cubi spre Republica Moldova.
Volumul ce este transportat spre Republica Moldova, este consumat doar de regiunea transnistreană, în special de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres), controlată de gigantul rus Inter RAO EES.
La rândul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti în regiunea separatistă Transnistria, după ce acordul referitor la tranzitul acestor gaze prin Ucraina va expira în acest an, transmite Reuters.
Cu prilejul unei vizite de stat în Norvegia, având drept scop creşterea cooperării, inclusiv în domeniul energiei, Victor Parlicov a spus că Guvernul de la Chişinău nu va sta în calea livrărilor de gaze ruseşti către Transnistria.
„Nu vom împiedica livrarea de gaze ruseşti către regiune. Credem că, împreună cu Ucraina, putem găsi o modalitate pentru a menţine calmul în regiunea Transnistria”, a declarat Victor Parlicov.
Ulterior, la o întâlnire cu oameni de afaceri şi oficiali din Guvernul norvegian, Victor Parlicov a spus că Transnistria „ar intra în colaps” dacă livrările de gaze ar fi oprite. „Vom acţiona cu calm, nu vrem ca lucrurile să explodeze”, a precizat oficialul moldovean.