Transportatorii se adresează la Guvern și Președinție

Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) și Asociația Patronală Uniunea Transportatorilor și Drumarilor din R. Moldova (UTD) au sesizat, printr-o scrisoare, președintele R. Moldova Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, cu privire la identificarea soluțiilor de fluidizare a traficului în vamele de la frontiera moldo-română, scrie deschide.md.

În scrisoarea adresată celor trei oficiali, asociațiile subliniază faptul că odată cu delanșarea, pe 24 februarie 2022, a războiului din Ucraina singura cale spre piața externă pentru operatorii de transport rutier se realizează prin frontiera moldo-română. Asociațiile reiterează că în ultimele zile se atestă rânduri sporite de camioane pe sensul de trecere a punctelor vamale dintre R. Moldova și România.

Potrivit operatorilor de transport, până la declanșarea războiului timpul de așteptare în punctele vamale pentru traversarea frontierei pe partea română ajungeau la 48 de ore. Însă la moment timpul de așteptare se cifrează la 4-5 zile.

„Situația creată reprezintă un impediment grav în contextul efectuării efeciente și în termen a curselor de transport rutier de mărfuri în trafic internațional, precum și la imposibilitatrea respectării timpului de muncă și odihnă a șoferilor, fapt ce impune cheltuieli suplimentare majore pentru operatorii te transport rutier internațional de mărfuri. Mai mult ca atât, este pus în pericol exportul produselor perisabile, care pentru Republica Moldova constituie o pondere majoră din structura exporturilor”, atenționează asociațiile.

În acest context, AITA și UTD solicită de urgență punerea în discuție la nivel înalt cu autoritățile române a problemei date în vederea identificării unor soluții imediate de fluidizare a traficului pentru operatorii de transport rutier internaționali de mărfuri în contextul traversării frontierei moldo-române.

În ultimele 2 luni camioanele au fost rânduri enorme la posturile vamale Sculeni, Leușeni și Giurgiulești, pe sensul de ieșire din Republica Moldova spre România. Această situație s-a creat din cauza faptului că agenții economici din Republica Moldova, care anterior exportau mărfuri spre Ucraina, s-au reorientat spre piața din UE. Totodată, fluxul s-a majorat deoarece unii transportatori din Ucraina optează pentru tranzit cu marfă prin Republica Moldova.

La frontiera moldo-română este atestată o creștere a numărului de declarații vamale perfectate la export cu 73% față de aceeași perioadă din anul 2021, arată datele din Sistemul Informațional al Serviciul Vamal.