Cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai valoroase…

Zeci de ansambluri etnofolclorice și meșteri populari din nordul Moldovei au participat la Festivalul Portului Popular „Mândru-i Portul Făleștean”, organizat în satul Călinești, raionul Fălești. Evenimentul are drept scop promovarea costumului tradițional, dar și a obiceiurilor neamului strămoșesc, relatează NordNews.md

Iubitorii de frumos au avut parte de expoziții de artă populară, cu obiecte din muzeele și căminele de cultură din raion.

Ion Palamatiuc, meșter popular, s. Sărata Veche: „Avem miere, ceară, lumânări, fagure. Tot ce produc albinele. În genere cred că portul popular are o valoare mare.” 

Svetlana Șoldan, muzeograf: „Aici prezentăm o expoziție de prosoape de la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie în numele lui Lazăr Dubinovschi. Prosoapele sunt din diferite perioade, începând cu cea postbelică inclusiv și perioada actuală Pentru noi aceste prosoape semnifică mult deoarece erau folosite de gospodine la cununie, dar și pentru înfrumusețarea caselor.”

Eugenia Cazacu, meșter popular, s. Valea Rusului: „Astăzi la festival am venit îndeosebi să demonstrăm această ie care este cusută personal de mine. Această ie are un drum foarte lung, dar până la urmă cu mare bucurie am terminat-o. Suntem cu lucrări manuale foarte vechi.  Suntem și cu mâncare tradițională, cu coșul, așa cum se duceau străbuneii noștri la deal, cu ceapă, pâine, hulubași și brânză de oi.” 

Oamenii care au venit la Festival spun că pentru ei costumul popular este un act de creație, un articol vestimentar important care simbolizează tradiția și esența neamului românesc.

„Este foarte important pentru că înainte se făceau hainele manual și cămașile atât femeiești cât și bărbătești și iele și catrințele. Costumul tradițional uitat de noi acuma revine și noi ne bucurăm că avem o așa susținere.!

„Pentru mine portul popular înseamnă foarte mult fiindcă este ceea ce mă reprezintă că sunt moldoveancă și sunt mândră că m-am născut aici.”

„Pentru noi în mare parte este o mândrie să purtăm acest costum pentru că l-au purtat strămoșii noștri și cumva este o mândrie pentru noi astăzi. Este important pentru că noi răscolim valorile care poate au fost demult uitate și e ceva frumos.”

Festivalul raional al Portului Popular este sărbătorit în ultima zi de duminică a lunii iunie.

Sergiu Fântână, președintele raionului Fălești: „Portul popular este ceea ce ne caracterizează. Un popor are un grai matern, un port popular pe care l-am primit ca moștenire de la strămoșii noștri și pe care, la rândul nostru trebuie să-l promovăm și să-l arătăm genarițiilor tinere că într-adevăr avem un grai, un neam.”

Veaceslav Tambur, vice-președintele raionului Fălești: „Pentru noi, locuitorii raionului Fălești este un festival foarte important. Pentru noi, acesta semnifică o tradiție lăsată din moși strămoși, o tradiție pe care trebuie să o păstrăm și să o transmitem mai departe copiilor și nepoților noștri.”

Monica Babuc, deputat: „Am fost fericită să vin la Fălești, să găsesc atâta lume frumoasă din sate, colective folclorice, din colectivele care vin din casele de cultură din satele r. Fălești și să descoper că cunosc portul nostru popular, știu elementele lui, păstrează tradiția și acest lucru este absolut extraordinar pentru că portul popular este un element al identității noastre naționale.” 

La Festivalul Portului Popular din satul Călinești au evoluat 37 de formații artistice din raionul Ungheni, Sângerei și Fălești.