Tradiția de a ține cloște la casă mai trăiește, la Căușeni

Tradiția de a ține cloști pe lângă casă devine de domeniul trecutului la moldoveni. Tot mai multe gospodine din raionul Căușeni renunță să obțină pui pe cale naturală optând pentru incubatoare. Totuși sunt și femei care afirmă că puii de cloșcă sunt mai căliți, mai sănătoși și mai rezistenți, informează STUDIO-L.

„Crupușoară, fiindcă ei sunt încă mici. Le-am făcut crupușoară și le dăm crupușoară și acum îi chemăm.”

Această femeie din satul Opaci spune că de ani buni prefer să obțină primăvara puii de la cloșcă.

„Am 11 abia. Asta-i prima. Anul acesta sperăm să avem mai multe. Am oprit mai multișoare ca să putem să avem un venit mai bun de la dânșii, pentru că cu cloșca ei se simt altfel și cresc altfel și sunt mai sănătoși. Cu incubatorul am avut. Eu m-am folosit de el numai ca să îi cresc mai degrabă, adică să îi scot până a cădea cloștele, dar așa nu-mi trebuie mie.”

Femeia susține că an de an are cel puțin trei cloști. Cuibarul pentru acestea trebuie așezat în semiîntuneric, într-un loc răcoros și plasat în așa fel, încât cloșca să nu fie deranjată de nimeni. Pasărea trebuie bine hrănită și adăpată. De obicei cloșca, părăsește cuibul doar o dată sau de două ori în decurs de 24 de ore ca să se hrănească, să bea apă.

„Ouăle sub cloșcă de găină stau trei săptămâni, adică 21 de zile. La 22-a deja gata. Ele încep a scoate. Ele încep a ciocni, oul de fărâmă, puiul iese și asta-i tot. Mama are grijă de dânșii cum are o mamă de copii, așa și mama cloșcă de puii ei.”

În același timp femeia susține că a crește pui nu este deloc greu. Cel mai important factor fiind grija față de cloșcă.

 „Eu cu dânsele tare bine mă simt și mie îmi place. Trebuie să aibă mâncare, să le schimbi mereu ca să nu fie ud sub dânsa, dacă nu-i posibilitate afară să stea. În general, nu-i tare greu. Asta-i tare ușor. Ea are grijă de pui, tu ai grijă de dânsa și gata.”

Înainte de a pune sub cloșcă ouăle, acestea trebuie verificate și alese după anumite criterii. Astfel, ouăle pentru incubație, spre deosebire de cele pentru consum, trebuie să fie fecundate. De aceea trebuie să fiți siguri că găinile au fost crescute împreună cu masculii, într-un raport de aproximativ un cocoș pentru 10 – 12 găini.  În primele două-trei zile, cloșca trebuie verificată, punând sub ea un ou vechi pentru probă.