Tradiția de a țese rămâne vie în satul Ermoclia

Mătușa Parascovia Cotoman, din satul Ermoclia, raionul Ștefan-Vodă se numără printre puținele femei din Moldova care continuă tradiția moștenită din familia sa. De aproape 50 de ani, lucrează la o mașină de țesut, rămasă de la bunica sa. Femeia țese covorașe țărănești după o tehnologie veche, pe care a învățat-o de la mama, relatează studio-l.online.

Tradiția de a țese țoale rămâne vie în unele sate din țară, datorită unor oameni care, din marea dragoste față de acest meșteșug, continuă să dea formă pânzei.

Parascovia Cotoman practică această îndeletnicire veche aproape zi de zi. Cu ghemotoacele de ață colorată la îndemână, mătușa Parascovia împletește ațele colorate în țoale, ca pe vremuri. Sunt mai ecologice, spune femeia care afirmă că toată viața ei practică acest meșteșug.

La această mașină, multe covoare au fost țesute. Întreaga casă e decorate de amintiri și tradiții. Zeci de covorașe sunt întinse pe podea, pereți și mobilă.

Femeia nici nu-și mai amintește câte sute de fire au trecut prin mâinile ei. Covoarele sunt țesute mai mult iarna, asta pentru că în timpul verii are mai multe treburi pe afară.

Toate rudele au primit câte un cadou din pânzele țesute de ea, iar în vremuri grele a și vândut.

Acum, vremurile sunt altele, lumea nu mai țese ca înainte și puțini au rămas care să o facă.

Cei șase copii pe care îi are nu au vrut să îi fure acest hobby. Nora însă, a îmbrățișat și ea dragostea de țesut, iar când are timp liber se așază la stative.