Din 2023, posesorii de tractoare vor rămâne cu vehiculele radiate din registrul de evidență, dacă nu vor trece revizia tehnică. Declarația a fost făcută de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii Actualitate la Raport, de la postul nostru de televiziune.
Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Avem peste 71 de mii de tractoare. Inspecția tehnică periodică o au trecute aproximativ 21 de mii, adică 50 de mii de tractoare atârnă undeva în aer. Noi vom modifica și moderniza cadrul legislativ. Din 2023, dacă nu va fi trecută inspecția tehnică periodică, agricultorii vor primi scrisoare prin care vor fi informați că tractoarele vor fi radiate. Autoritățile locale, în mod obligatoriu vor lua certificatul de înmatriculare și numerele, dacă nu v-a fi trecută inspecția tehnică periodică.”
Totodată, ministerul vine cu o soluție pentru fermieri și le oferă subvenții și credite, pentru a reînnoi parcul tehnic cu tractoare și utilaje moderne, ca să nu blocheze lucrările agricole.
Reporter: ”Să vorbim despre modernizarea sectorului agricol, prin prisma programelor de finanțare. Cunoaștem că avem mai multe programe de dezvoltare a agriculturii cu buget din afara țării, care ajută să dezvoltăm agricultura. Dar mulți din agricultori sunt sceptici când vine vorba de credite și granturi. Cum să convingem acești oameni că aceste oferte sunt esențiale pentru dezvoltarea sectorului agricol?”
Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Nevoia îl convinge. Dacă vrea să se dezvolte, trebuie să i-a bani! Se subvenționează cu capacitatea de motor mai mic evident, sau se subvenționează motoblocul pentru mici producători, care lucrează în sere. Problema este atunci când îți cumperi un tractor și tu ai o suprafață foarte mică, și tu nu ai făcut un calcul foarte bun, ce vei face cu tractorul acesta? Ești tu capabil să achiți ratele la acest tractor? Și este bine să înțelegi cât de mult ai nevoie de el? Este asta o necesitate? Sau este un moft? Uite Gherghe vecinul meu are, dar eu nu am. Cât de tare tu ai nevoie de el? Ai tu de unde să vină să îți acorde servicii, să plătești pentru acele servicii că ți-a arat la hectar, ți-a recoltat la hectar? Ai plătit, ai tras linia la hectar si ai finisat. De ce nu luăm noi în calcul atunci când cumpărăm ceva – întreținerea? Cauciucuri, ulei, motor reparat. Ai cumpărat tractorul, dar trebuie să mai cumperi extensiile, trebuie să cumperi plug, boroană, semănătoare, trebuie să i-ai tractorist, motorină. Și în final ce avem? Avem vândute per total în Moldova de-a lungul anilor o cifră, avem de la Intehagro datele care se ocupă de înmatriculare.”
De menționat că, cele 71 mii de tractoare care sunt în țară prelucrează circa 1,6 mil hectare teren arabil. .