Totul despre cultivarea spanacului. Plantare, îngrijire, recoltare

Spanacul este consumat in aproape toata lumea, datorita calitatilor sale nutritive exceptionale. Ce presupune cultivarea lui aflam din acest articol complet scrie prestre.ro.

Informatii utile despre spanac

Spanacul este considerat un adevarat super-aliment si este consumat in aproape toate colturile lumii. Popeye Marinarul il manca ori de cate ori avea nevoie de energie, inspirand astfel zeci de generatii de copii sa manance cu mai multa pofta aceasta leguma verde.

Produse recomandate

Plin de nutrienti, spanacul este una dintre acele legume pe care ne bucuram sa le vedem primavara in piete si pe care il punem in salate pentru a ne procura vitaminele si mineralele atat de necesare dupa sezonul rece.

Cultivarea spanacului se poate face atat pentru consumul propriu, cat si pentru comert, fiind o cultura ce nu presupune cheltuieli foarte mari de productie si care are o cerere mare.

Ce este spanacul

Spanacul (Spinacia oleracea) este o leguma verde, planta perena comestibila, ce provine din Orient. Face parte, alaturi de sfecla si quinoa, din familia chenopodiaceelor. Perioada scurta de vegetatie si rezistenta crescuta la temperaturi scazute face ca aceasta planta sa apara pe piata timpuriu primavara si sa se recolteze pana la caderea zapezii.

Este, asadar, o leguma care se poate consuma mare parte din an, cu frunze care se folosesc in alimentatie in stare proaspata sau in stare procesata – deshidratate, fierte, oparite si adaugate in nenumarate feluri de mancare gatita.

Soiuri de spanac

Exista trei soiuri de spanac, clasificate in functie de perioada de vegetatie. Astfel, avem:

Soiuri timpurii de spanac

Soiurile timpurii de spanac sunt soiuri cu perioada de vegetatie de 35-40 de zile

Soiuri semitimpurii de spanac

Soiurile semitimpurii de spanac sunt soiuri cu perioada de vegetatie de 40-50 de zile

Soiuri tarzii de spanac

Soiurile tarzii de spanac sunt soiuri cu perioada de vegetatie de 50-55 de zile

La noi in tara se cultiva in general soiurile Smarald (soi semitardiv), Matador (soi semitimpuriu), Nores si Matares (ambele soiuri tardive).

Originea si aspectul spanacului

Spanacul este o planta originara din Asia Centrala si a fost cultivat in mod controlat incepand cu secolul IV. In Europa a ajuns mai intai in Spania, apoi s-a raspandit pe intreg continentul, inclusiv in state cu un climat mai rece.

In Romania spanacul se cultiva in aproape toate regiunile, fie in camp, fie in solarii sau sere.

Partea comestibilă din spanac sunt frunzele  hrănitoare, dar şi medicinale – au peţiolul lung, formă de săgeată şi oval-alungită, au culoarea verde inchis şi sunt carnoase. Spanacul este o planta cu radacina pivotanta, care patrunde in sol pana la o adancime de un metru si formeaza ramificatii de pana la 30 de cm lungime. In prima parte a vegetatie se formeaza o rozeta cu 8-12 frunze, iar apoi emite tulpini florale.

Aceste tulpini florale sunt erbacee, cilindrice si au o inaltime cuprinsa intre 60 si 80 de cm.

Fructele spanacului sunt galbene cu nuante verzui, cafenii sau cenusii. In a doua parte a vegetatiei apar tot mai multe frunze, aceasta fiind si partea care se consuma din planta.

Produse recomandate

Proprietatile nutritive ale spanacului

Spanacul este o sursa importanta de vitamine, frunzele de spanac avand totodata si un continut ridicat de minerale esentiale organismului nostru.

Aceasta planta contine: proteine, vitaminele A, B, C, E si K, fosfor, calciu, potasiu, magneziu, fier si zinc.

Toate acestea il recomanda drept un aliment complet, ce aduce beneficii multiple organismului, incepand cu imunitatea si terminand cu buna functionare a creierului.

Din acest motiv, el este recomandat in tratarea si prevenirea anemiei, rahitismului, asteniei sau scorbutului.

Poate fi consumat fara restrictii de persoanele care tin la silueta stiut fiind ca suta de grame de planta inglobeaza doar 18 calorii.

Conditii preferate de cultura de spanac

Este o planta rezistenta la frig – semintele de spanac germineaza si la 2-3 grade Celsius. Temperatura optima de crestere este cea cuprinsa intre 15 si 17 grade Celsius.

In cazul spanacului semanat de toamna, putem vorbi si despre temperaturi mai mici, de pana la -10 grade Celsius.

Lumina excesiva afecteaza formarea frunzelor, astfel incat primavara si toamna se obtin productii mai bune, deoarece sunt perioade in care ziua este mai scurta.

Pentru productii ridicate de spanac este nevoie de umiditate crescuta. Nivelul optim de umiditate din sol este de 75% la adancimea de 20-25 de cm.