Totaluri, provocări, priorități și alegerea conducerii la Adunarea Generală a Asociației Moldova Fruct
Pe 19 martie, la Chișinău, s-a desfășurat Adunarea Generală a Asociației Moldova Fruct. Anul acesta, pe agenda evenimentului, pe lângă subiectele tradiționale, se regăsește alegerea conducerii asociației. În această zi, se încheie mandatele președintelui și membrilor Consiliului de Administrare. Astfel, în debutul ședinței, Președintele organizației, Vitalie Gorincioi, a prezentat activitatea desfășurată de Consiliu în perioada anilor 2020-2023.
„În ultimii patru ani Asociația și-a desfășurat activitatea în condiții de multiple crize și șocuri la nivel global cu impact direct asupra fiecărui membru al asociației. Dacă la Adunarea din 20 aprilie 2022 discutam despre războiul din Ucraina și perturbarea căilor de logistică, atunci în lunile care au urmat, ne-am confruntat cu explozia prețurilor la energie și fertilizanți, seceta severă și embargoul rusesc”, a subliniat domnul Gorincioi în discursul său.
În continuarea prezentării totalurilor, directorul executiv al Moldova Fruct, Iurie Fală, a vorbit despre activitatea asociației în anul 2023, a menționat care sunt obiectivele pentru 2024 și a invitat membrii asociației să vorbească despre provocările cu care confruntă. În acest context, directorul companiei Farm Prod, Ion Tulei, a efectuat și prezentat analiza costurilor de producere la 1 kg de măr, în perioada anilor 2018 – 2023. Astfel, în cazul companiei Farm Prod au fost înregistrate următoarele evoluții:
- dublarea cheltuielilor pentru remunerarea forței de muncă
- scumpirea cu 30% a pesticidelor/erbicidelor, cu toate că o parte a fost eliminată
- dublarea cheltuielilor pentru îngrășăminte
- creșterea cu 40% a cheltuielilor pentru combustibil
- dublarea cheltuielilor pentru energie electrică
- dublarea cheltuielilor pentru logistică de la 3500 la 7000 USD la exportul în Emiratele Arabe Unite
Aplicând aceeași logică pentru întreg sectorul de fructe, constatăm că acești indici afectează semnificativ competitivitatea fructelor moldovenești pe piețele îndepărtate.
Evenimentul s-a bucurat de prezența și implicarea în discuții a oficialilor de rang înalt, care au oferit soluții pentru o bună parte din problemele vociferate. Prezentă la ședință, directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan, a subliniat spiritul civic activ al asociației și a remarcat tendința pozitivă înregistrată la exportul de fructe proaspete.
„În colaborarea cu Moldova Fruct, pe parcursul ultimilor 4 ani, Agenția de Investiții a susținut 17 inițiative în care am susținut Moldova Fruct și membrii asociației pentru a participa la diferite expoziții și târguri internaționale, sau de a organiza evenimente aici, în Moldova. În total au beneficiat 568 de companii (unele repetat), au fost stabilite aproape 200 de contacte noi și 65 mil. de dolari export adițional, grație participării la expoziții la care am cordat suport”, a menționat Natalia Bejan, Director General al Agenției de Investiții. Pe final de discurs, doamna director a venit cu o noutate bună. Agenția de Investiții a aprobat încă două evenimente, pentru care Moldova Fruct a solicitat suport. Este vorba de expozițiile internaționale Macfrut și Fruit Attraction.
”… Eu văd rezultatele asociațiilor de profil. Nu Ministerul Agriculturii a exportat prune în 2023, niciun kilogram de prune. Agricultorii asociați au exportat prune și au luat locul I în Europa. Era posibil oare, în 2023, să fi exportat atâta prună dacă nu exista Asociația Moldova Fruct?! Nici în vis! Habar nu aveam că există această oportunitate, despre posibilitatea de a exporta, despre a forma un lot de marfă, despre posibilitatea de a ieși pe o piață. Acestea sunt elementele de piață pe care le oferă asociația. Și asociația Moldova Fruct funcționează foarte mult și stă la baza creării unor asociații profesionale. Acest model. de funcționare este unicul din punct de vedere al asociațiilor profesionale care are viitor”, a conchis Viceprim-ministrul, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Rezultatele și eforturile Consiliului de Administrare al asociației în gestionarea provocărilor au primit o apreciere pozitivă din partea membrilor Moldova Fruct. Așadar, atât Președintele Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, cât și membrii Consiliului de Administrare au fost realeși pentru următorul mandat.
În premieră, au fost aleși și trei vicepreședinți ai asociației pe diferite direcții de dezvoltare. Astfel, Constantin Furculiță (director Vitalitifruct Grup SRL) este vicepreședinte pe subvenționare și investiții, Vitalie Obrijanu (director Fresh Time SRL) – pe piețe de desfacere și proceduri de export și Mariana Pîslaru (director Staragro Group SRL) – pe sustenabilitatea sectorului.
Adunarea Generală este unul dintre cele mai așteptate evenimente din calendarul membrilor asociației. În cadrul acesteia, pe lângă prezentarea totalurilor, priorităților, și problemelor din industria fructelor, a fost adoptată o rezoluție cu un șir de solicitări înaintate instituțiilor responsabile. Anul acesta, membrii Asociației Moldova Fruct le-au solicitat autorităților publice următoarele:
- prețuri echitabile la mijloacele de producție, în special la produsele de uz fitosanitar, produsele petroliere și piesele de schimb;
- acces legal la resurse de apă pentru irigarea culturilor horticole;
- creșterea sprijinului financiar pentru investițiile în soluții de înmagazinare/ conservare/ filtrare/ curățare a apei destinate irigării;
- crearea Oficiului Horticol ca instituție de autoguvernare a sectorului horticol;
- stimularea cooperării producătorilor agricoli prin intermediul cooperativelor de aprovizionare și prestări servicii;
- modificarea unor legi în scopul facilitării dezvoltării serviciilor pomicultorilor.
Asociația Moldova Fruct reprezintă interesele a circa 200 de producătorilor, exportatorilor și procesatorilor de fructe din Moldova. Unul dintre scopurile principale ale organizației este promovarea și dezvoltarea întreg sectorului horticol din Moldova, facilitând colaborarea între pomicultori și implementând inițiative pentru creșterea competitivității și a sustenabilității industriei fructelor.
Pentru detalii:
Veronica Cojocaru,
Director Relații cu Publicul, Moldova Fruct
Mob.: +37368989953