Tot mai puțin loc pentru merele moldovenești pe piața rusă

În frigiderele din țară, rămân depozitate aproximativ 70 de mii tone de mere. Este o cantitate destul de mare fiind deja luna aprilie, scrie agroexpert.md.

Merele moldovenești ajung tot mai greu pe piața din Federația Rusă. Astfel, apare întrebarea unde ar putea fi comercializate acestea?

 „Sezonul de marketing pentru fructele produse în anul 2020 a fost unul dificil. Înghețurile care au compromis o parte din recoltă, iar ulterior seceta au afectat grav calitatea fructelor”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Moldova Fruct.

Mai mult, fructele nu sunt de cea mai bună calitate.

 „Știind că ai un produs mai puțin calitativ, trebuie să ajustezi din start prețul, ceea ce nu s-a întâmplat neapărat cu merele moldovenești. A fost o marfă care necesita să fie comercializată imediat după recoltare, pentru că altfel exista riscul să nu fie vândută. În prezent, stocurile de mere depozitate sunt mari. În luna martie, au fost exportate 17 mii de tone de mere. Din cele rămase în frigidere, nu toate sunt de calitate bună și pot fi comercializate în stare proaspătă. În plus, de la 1 aprilie, achităm taxe vamale la exportul pe piața Federației Ruse. La un camion de fructe, ar fi 350 dolari, nu este o sumă exagerată, totuși sunt bani din buzunarul producătorului”, mai relatează Adrian Cojocaru.

Cantitatea de mere din roada 2020 transportate către Rusia a scăzut cu circa 40 la sută în comparație cu 2019.

În ultimii zece ani, s-a schimbat și conceptul comerțului cu fructe. Dacă anterior erau vândute preponderent la piață, acum, acest proces îl gestionează lanțurile mari de magazine.

O altă problemă în exportul merelor autohtone este prețul prea mare. Atunci când a fost impus embargo la importul din statele UE, pe piața rusă s-a format un deficit, dar și o premisă pentru costuri mari care puteau fi obținute de producătorii moldoveni. Acest lucru nu este însă de durată. La momentul dat, Rusia substituie importul și investește în livezile moderne. Fermierii noștri au fost o perioadă relaxați și nu s-au orientat către piețele alternative.

Acum, rușii au depozite frigorifice și multă producție cu care asigură consumul intern, iar moldovenii vor fi nevoiți să adapteze prețurile.

 „În următorii ani, situația se va schimba, costurile se vor echilibra. În Rusia, vom găsi loc tot mai greu din cauze economice absolut obiective, ei vor avea producție proprie suficientă. Noi nu vom mai fi competitivi. Am putea să ne direcționăm spre România care este un consumator de mere și percepe producția din Moldova drept produs autohton. Marea Britanie este un consumator care se plasează pe locul trei la importul de mere în plan mondial. O altă direcție ar fi India și Egiptul”, menționează specialistul marketing Moldova Fruct.