Specialitățile din Sănătate Publică sunt mai puțin atractive pentru tineri. În acest an, au fost ocupate doar 12 din cele 30 de locuri disponibile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Asta nu înseamnă însă că toți tinerii vor merge să lucreze în domeniu, transmite moldova.europalibera.org.
Epidemiologul Oleg Cebotari, care a finalizat studiile în 2016, povestește că din cauza salariului mic a refuzat să muncească în Sănătate Publică, deși legea îl obligă să profeseze cel puțin trei ani.
Oleg Cebotari, șeful Centrului de Sănătate Publică Hâncești: ,,În 2016 salariul unui medic specialist în domeniul sănătății publice începea de la 1.500 de lei. Clar că după cheltuieli, necesități, cerințele unui tânăr specialist: chirie, transport și alte cheltuieli, nu prea reușeam să fac față.”
S-a angajat doar după ce Ministerul Sănătății l-a dat în judecată.
,,În 2019 am revenit în funcția de medic epidemiolog în secția controlul maladiilor transmisibile și managementul urgențelor de sănătate publică, respectiv a fost o perioadă de adaptare, lucru de teren, activitate practică, specificul activității în comunitățile rurale. Ulterior, a dat buzna și pandemia peste noi. A fost o practică bună de mobilizare, de lucru în echipă.”
CSP Hâncești are în subordine Centrele de Sănătate Publică Cimișlia, Leova și Basarabeasca. Aici sunt angajate 65 de persoane, dintre care 70% sunt pensionari