Tot mai mulți agricultori din SUA se ocupă cu cultivarea plantelor, care nu necesită irigare

Din cauza schimbărilor climatice, tot mai mulți agricultori se ocupă cu cultivarea plantelor, care nu necesită irigare. Katrina Cornish, profesoară la Universitatea de Stat din Ohio care studiază alternativele la cauciuc, crește păpădii și arbustul de deșert în sere. Ea și alți cercetători recoltează substanțele elastice din cauciuc pe care le produc și folosesc mașini speciale, pentru mănuși medicale și piese pentru tuburi traheale.

KATRINA CORNISH, cercetător în domeniul cauciucului alternativ: „Munca mea nu este terminată până când aceasta nu va fi o caracteristică permanentă a peisajului. Oamenii nu și-ar putea imagina SUA fără să aibă porumb sau soia. Dar eu vreau să văd o SUA în care nu-ți poți imagina că nu este un mare producător de cauciuc. Asta este ceea ce trebuie să se întâmple.”

Cea mai mare parte a cauciucului provine din arborele Hevea, iar procesarea se face în străinătate – SUA nu este pregătită să facă acest lucru, acasă.  Dar Cornish mai spune că amenințările legate de boli, schimbările climatice și tensiunile comerciale internaționale înseamnă, de asemenea, că ar fi o investiție inteligentă să se lucreze la cultivarea și prelucrarea alternativelor interne.

KATRINA CORNISH, cercetător în domeniul cauciucului alternativ, Universitatea de Stat din Ohio: „Provocările tehnice au fost cam toate depășite. Așadar, știm cum să facem acest lucru. Provocarea este financiară.  Trebuie să începi la scară mică pentru a putea finanța fabricile de prelucrare. Trebuie să o punem pe picioare pe prima și apoi va prolifera în funcție de profituri și de viabilitatea comercială a numărului unu.”

Având în vedere că schimbările climatice afectează agricultura din întreaga lume, nevoia de culturi care pot rezista la condiții meteorologice extreme, cum ar fi seceta persistentă, este deosebit de importantă în anumite zone din Africa Subsahariană și Asia de Sud, unde micii fermieri se bazează pe doar câteva hectare de teren. Deși guayule folosește doar jumătate din cantitatea de apă pe care o consumă bumbacul și lucerna, dacă economia nu o susține, acest lucru nu îi ajută prea mult pe majoritatea fermierilor.

DAVID DIERIG, manager întreprindere : ”Această plantă este mult mai rezistentă decât orice altă plantă pe care o cultivăm aici, în Arizona, pentru agricultură. Are toleranță la secetă. În medie, folosește mult mai puțină apă decât culturi precum porumbul, bumbacul, lucerna, grâul. Toate aceste culturi folosesc mai multă apă decât guayule. Așadar, este un fel de cultură perfectă care se potrivește perfect în cadrul unei ferme, având o cultură care folosește mai puțină apă.” 

Între timp, fermierii din Arizona au fost deja nevoiți să lase terenurile în paragină, să oprească complet plantațiile și, uneori, să se lupte sau să renunțe la afacerile de familie, ca urmare a reducerilor de apă de pe râul Colorado.