Tot mai multă miere moldovenească ajunge în UE

Aproape trei mii de tone de miere moldovenească a ajuns pe rafturile din magazinele din Uniunea Europeană. Valoarea cantității totale de miere exportat în Uniunea Europeană în 2021 este de 10,3 milioane dolari SUA, ceea ce constituie cca 68 lei per kg, scrie agora.md.

Mai exact, țara noastră a exportat în Europa 2729 tone de miere, cea mai multă ajungând în România, urmată de Italia.

Șeful direcției politici în sectorul zootehnic, Valentin Roșca, a declarat pentru AGORA că Ministerul Agriculturii implementează mai multe politici de susținere a apicultorilor, care sunt orientate spre modernizarea tehnologiilor de producere a mierii și produselor apicole secundare (polen, ceară, propolis, lăptișor de matcă, roiuri și regine, etc.).

„Apicultorii pot beneficia de subvenții din partea statului atât la procurarea materialelor de construcție și a utilajelor tehnologice pentru amenajarea stupinelor, cât și la procurarea animalelor de prăsilă (regine și roiuri cu regine). Mărimea subvențiilor în ambele cazuri constituie 50% din valoarea investiției eligibile + 10% din valoarea subvenției, însă suma maximă ce poate fi accesată (plafon) se deosebește în dependență de submăsură și constituie 500,0 mii lei per beneficiar în cazul investițiilor în utilaje, 100,0 mii lei per beneficiar, în cazul procurării reginelor cu vârsta de cel mult 12 luni, 200,0 mii lei per beneficiar, în cazul procurării roiurilor de albine cu regine, cu vârsta de cel mult 12 luni.

Totodată, apicultorii au dreptul să beneficieze de sprijinul statului la asigurarea bunurilor și recoltelor (70% din valoarea primelor de asigurare), precum și la accesarea creditelor, fiind subvenționată dobânda calculată conform formulei”, subliniază Valentin Roșca.

Ministerul Agriculturii susține că producția anuală de miere în Republica Moldova constituie 3,0 – 5,5 mii tone (în mare dependență de condițiile meteorologice).