Tot ce trebuie să știți despre TOATE vaccinurile de coronavirus. Cât de eficiente sunt? Și cum funcționează exact?

Mai rămân câteva întrebări cheie pentru oameni. Există încă mai multe vaccinuri pregătite pentru utilizare? Cum funcționează acestea exact?

 

Până în prezent, șapte vaccinuri majore au prezentat rezultate promițătoare în protejarea oamenilor împotriva COVID-19.

 

  • Pfizer-BioNTech (mARN) – După efectuarea analizei lor finale de eficacitate, cele două companii medicamentoase au anunțat că vaccinul lor este mai mult de 94% eficient pentru toți până la vârsta de peste 65 de ani. Constatările s-au bazat pe un studiu realizat pe 41.000 de participanți din întreaga lume. Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în multe țări, inclusiv pentru copiii de 12-15 ani (în unele țări).
  • Oxford University-AstraZeneca (vector viral). Vaccinul s-a dovedit a fi, în medie, cu 70% eficient într-o analiză a datelor din faza 3 a studiilor. În timp ce administrarea a două doze complete de vaccin la câteva luni distanță a avut o eficacitate de 62%, o jumătate de doză urmată de o doză completă s-a dovedit ulterior a fi 90% eficientă. Vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în multe țări, deși celor sub 40 de ani li se oferă alternative datorită unei posibile legături cu cheaguri de sânge rare.
  • Moderna (ARNm). Într-un studiu de peste 30.000 de americani, vaccinul s-a dovedit a fi eficient cu aproape 95%. Vaccinul este aprobat pentru utilizare.
  • Valneva (virusul întreg inactiv). Vaccinul a fost testat pe 150 de voluntari la locurile de testare din Birmingham, Bristol, Newcastle și Southampton (toate din Marea Britanie), rezultatele timpurii arătând 90% din răspunsul imun. Valneva va extinde studiul la 5.000 de persoane aflate în faza 3 de testare.
  • Novavax („subunitate” sau adjuvant proteic). S-a dovedit că vaccinul este eficient cu 89,3% în studiile la scară largă din Marea Britanie. În mod semnificativ, este primul vaccin arătat ca eficient împotriva variantei din Marea Britanie a COVID-19 într-un astfel de proces. Alte studii au arătat că este eficient împotriva tuturor variantelor cunoscute și – în mod semnificativ – deoarece se bazează pe tehnologia vaccinului „mai veche”, ar putea fi mai ușor de produs rapid și la scară largă.
  • Janssen (vector viral). Vaccinul unic, dezvoltat de fabricantul american Johnson & Johnson, s-a dovedit a fi 66% eficient în prevenirea COVID-19 moderat până la sever și a fost aprobat pentru utilizare în câteva țări.
  • Gamaleya / Sputnik V (vector viral). Într-un comunicat de presă, Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova a susținut că un studiu rusesc la scară largă a avut o eficacitate de 92% pentru vaccinul său. Cu toate acestea, alți oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea, această afirmație se bazează pe prea puține cazuri. Deși vaccinul a fost testat pe 18.000 de persoane, afirmația privind eficacitatea s-a bazat pe o analiză a doar 39 de persoane pentru a testa pozitiv cu coronavirus.
  • Sinopharm-Beijing (virusul întreg inactiv). Acest vaccin, dezvoltat de o companie de stat din China, a fost primul creat de o țară non-occidentală pentru a obține aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Milioane de doze au fost administrate în China și au fost exportate în peste 50 de țări la nivel global. Eficacitatea prevenirii cazurilor simptomatice și a spitalizării se spune că este de 79%.
  • Coronavac / Sinovac (virusul întreg inactiv). Un alt vaccin produs în China, acesta funcționează și prin injectarea unui virus inactivat în corpul persoanei care îl primește. Diferite studii au raportat rezultate semnificativ diferite în ceea ce privește eficacitatea sa, dar nimic mai puțin de 65% eficiente.
  • Covaxin / Bharat Biotech (virusul întreg inactiv). Unul dintre cele mai utilizate vaccinuri din India, sa dovedit a fi eficient la 81% în studiile preliminare din etapa a treia. Bharat Biotech, firma din spatele Covaxin, își propune să producă 700 de milioane de doze până la sfârșitul anului.
  • CanSino (vector viral). Acest vaccin chinezesc, dezvoltat de Cansino Biologics, s-a dovedit a fi eficient la 65% în teste. Este un vaccin unic, deși compania a testat și o versiune inhalată a acestuia.
  • Sinopharm-Wuhan (virus întreg inactiv). Un alt vaccin dezvoltat de Sinopharm din China, a demonstrat că acesta are o eficiență de 72% împotriva bolilor simptomatice în studiile din etapa a treia.
  • EpiVacCorona / Institutul Vector (vaccin peptidic). La fel ca primul vaccin al Rusiei, Sputnik V, acesta a fost lansat în țară înainte de a fi anunțate rezultatele studiilor clinice de fază III. Cu toate acestea, a atras critici din partea experților internaționali cu privire la eficacitatea sa, care s-a intensificat atunci când un studiu independent a constatat că doar 75% dintre participanți au produs anticorpi.
  • Abdala (vaccin subunitar proteic). Produs în Cuba, acest vaccin a fost supus studiilor de fază III, dar încă nu au fost publicate rezultate. În studii, participanții au luat trei doze.
  • Soberana02 (vaccin conjugat). Celălalt vaccin din Cuba funcționează prin combinarea unui antigen slab cu un antigen puternic pentru a produce un răspuns imun la un individ. Rezultatele fazei III nu sunt încă publicate, dar Cuba intenționează totuși să producă 100 de milioane de doze.
  • QazVac (virusul întreg inactiv). Dezvoltat în Kazahstan, acest vaccin așteaptă rezultatele studiilor de fază III, dar oficialii au spus că eficacitatea este ridicată și că nu sunt raportate efecte secundare. Este nevoie de două doze, la o distanță de trei săptămâni.
  • HayatVax / Sinopharm (virus întreg inactiv). Acesta este în esență același vaccin ca cel dezvoltat de Sinopharm în China (vezi mai sus), dar este produs în Emiratele Arabe Unite în parteneriat cu firmele locale de biotehnologie Group 42 și Julphar.

 

 

Multe alte companii dezvoltă, de asemenea, vaccinuri, rezultatele majore ale studiilor încă urmând să fie anunțate.

 

Cum funcționează vaccinurile împotriva coronavirusului?

Deși funcționarea interioară a fiecărui vaccin complex diferă, în esență, toți folosesc aceeași strategie pentru a ne proteja de coronavirus: păcălirea corpurilor noastre în a crede că am fost infectați.

 

Făcând acest lucru, permite sistemului nostru imunitar să construiască o memorie a COVID-19, ceea ce înseamnă că este mai bine pregătit să lupte împotriva acestuia în viitor.

 

Iată cele patru tipuri principale de vaccin COVID-19:

 

Vaccinuri vectoriale virale

Acesta este tipul de vaccin creat de Oxford University-AstraZeneca. Funcționează prin injectarea corpului cu un virus de răceală modificat genetic de la cimpanzei (ceea ce se numește adenovirus). Acest virus modificat de laborator nu se poate reproduce în corp sau nu îl poate dăuna, dar poartă instrucțiunile genetice utilizate pentru a crea vârfurile de proteine ​​sau „coroanele” care pot fi găsite pe coronavirus. Aceste vârfuri nu sunt dăunătoare în sine – sunt pur și simplu ceea ce coronavirusul folosește pentru a se prinde de celule.

 

După injectare, virusul vaccinului intră într-o celulă umană. Acolo folosește nucleul celulei pentru a „fotocopia” instrucțiunile genetice despre cum se realizează vârfurile proteinei coronavirusului. Acest lucru determină celula să-și producă propriile vârfuri, determinând celulele albe din sânge ale corpului să o atace. Aceasta înseamnă că, dacă vă confruntați cu un focar real de COVID-19, sistemul dvs. imunitar poate recunoaște aceste vârfuri și are un plan de luptă încercat și testat.

 

Vaccinuri mARN sau ARNm

Tipul de vaccin dezvoltat de Pfizer, un ARNm funcționează într-un mod similar cu un vaccin vector viral. Ambele sunt concepute pentru a determina unele dintre celulele corpului să producă vârfuri de coronavirus – coroane care provoacă un răspuns imun.

 

Cu toate acestea, vaccinul ARNm eficientizează oarecum procesul. În loc să forțeze celulele să „fotocopieze” instrucțiunile genetice, vaccinul este o colecție de instrucțiuni care intră în câteva dintre celulele tale.

 

Aceste coduri genetice fragile trebuie stocate la temperaturi foarte scăzute. Cu toate acestea, vaccinurile vectoriale virale pot fi păstrate la temperatura regulată a frigiderului.

 

Vaccinuri adjuvante cu proteine

La fel ca și alte câteva vaccinuri, abordarea adjuvantă a proteinelor se bazează pe învățarea sistemului imunitar să recunoască vârfurile de proteine ​​ale SARS-CoV-2. Cu toate acestea, în timp ce vaccinurile cu ARNm și vectorul viral funcționează făcând ca unele dintre propriile dvs. celule să producă aceste coroane, acest vaccin introduce direct vârfuri de proteine ​​în corp.

 

„Aceasta implică purificarea unei singure componente a virusului departe de orice altceva”, explică Dr. David Matthews, virolog de la Universitatea din Bristol, UK. „În esență, crește cantități uriașe de celule care exprimă vârfuri. Și apoi purificați vârful departe de orice altă parte a virusului. ”

 

Vaccinuri antivirus inactivate

După cum sugerează și numele, acest vaccin introduce o versiune moartă sau inactivă a virusului SARS-CoV-2 în organism, declanșând un răspuns imun.

 

Deși simple în teorie, aceste vaccinuri sunt incredibil de greu de produs. „Cea mai mare problemă pe care o aveți aici este fabricarea acestuia”, spune Matthews.

 

„Trebuie să faci mult din asta. A face o cantitate uriașă de virus extrem de periculos și apoi a-l ucide – asigurându-vă că este cu siguranță mort – este o sarcină masivă „.

 

Vaccinuri peptidice

Acest tip de vaccin folosește lanțuri scurte de aminoacizi pentru a face același lucru ca multe alte vaccinuri: învață un organism cum să atace un agent patogen. „Acest lucru ar folosi o mică parte a unei proteine ​​- de obicei o parte pe care sunteți foarte sigur că sistemul imunitar o recunoaște – și apoi ar ataca cu succes o celulă cu adevărat infectată”, spune Matthews.

 

Cu toate acestea, există limitări: EpiVacCorona din Rusia, un vaccin peptidic, a fost criticat după ce studii independente au constatat că nu a produs un răspuns imun la toți cei care l-au primit.

 

Sursa informației: https://www.sciencefocus.com/news/covid-vaccine-uk/