Acum 25 de ani, înainte de începerea marii migrații, populația Moldovei de pe malul drept era estimativ de 3,6 milioane persoane. Astăzi, numărul nostru s-a redus exact cu-n milion de persoane și suntem doar 2,6 milioane în țară și circa 900 mii peste hotare. Astfel, în 25 de ani populația țării s-a redus cu peste un milion de persoane sau 28,4%. Despre aceasta relatează expertul în economie, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, există raioane, unde numărul locuitorilor în această perioadă s-a redus mult mai puternic, ajungând și până la 50%, cum este cazul raionului Nisporeni, unde în 1997 populația raionului era de 80,1 mii persoane, iar astăzi este de doar 39,9 mii persoane. TOP-ul este urmat de raionul Dondușeni, unde populația a scăzut cu 49,3 la sută, de la 65 mii la 33 mii locuitori. Pe locul trei se plasează Basarabeasca cu 46,9 la sută reducere, de la 31,6 mii la 16,8 mii locuitori.
Ioniță explică că reducerea populației în raioane a fost determinată de trei factori majori:
Factorii care au determinat reducerea populație:
- Migrația masivă peste hotarele țării,
- Natalitatea scăzută,
- Migrația în interiorul țării în special în mun. Chișinău și parțial mun. Bălți.
Totodată, expertul remarcă că în cazul raionului Cahul avem creșterea popuțației in baza includerii mai multor sate. Astfel aceastaa s-a majorat cu 37%.
În valori comparabile, in ultimii 25 ani populația raionului Cahul a scăzut de fapt cu 31%, de la 120 mii la 82.9, mii sau cu 37.1 mii persoane.
Populatia mun. Chișinău s-a menținut datorită migratiei interne.