TOP-5 importatori de struguri moldovenești
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară, Moldova a exportat doar 6.000 de tone de struguri de masă din recolta curentă. TOP-5 importatori de struguri moldovenești în această perioadă au fost: Rusia, România, Belarus, Polonia și Ucraina.
Tot în acest an, Moldova a exportat peste 18 mii tone de struguri de masă din recolta anului trecut. Potrivit estimărilor preliminare ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, volumul exportului de struguri din Moldova în acest an a depășit cifra de 40 de milioane de dolari.
Specialiștii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova remarcă în acest sens că cea mai mare parte a exportului de struguri de masă din recolta trecută, în 2021 a avut loc în luna februarie. În același timp, livrările către România au fost cele mai profitabile din punct de vedere al prețurilor.
În general, sezonul vânzărilor strugurilor din 2020, în opinia lor, „s-a încheiat mai bine decât ne-am fi putut aștepta, având în vedere calitatea necorespunzătoare a produselor depozitate în frigidere anul trecut”.
Vânzările de struguri de masă din noua recoltă, potrivit reprezentanților Asociației, sunt încă cu mult în urmă față de graficul din ultimii doi ani. În septembrie, datorită maturării târzii a strugurilor autohtoni, cererea de produse de o calitate și volum corespunzătoare exportului a depășit semnificativ oferta. În anii precedenți, datorită maturării timpurii a soiurilor de struguri târzii, exportul până la sfârșitul lunii septembrie a depășit cu mult cantitatea faţă de acest an.
Recoltarea în masă a strugurilor „Moldova” în regiunile sudice ale țării a început săptămâna trecută, iar în regiunile centrale – săptămâna aceasta. Comercianții exportatori oferă pentru aceştia 8-11 lei pentru un kilogram. Exprimat în dolari, acest preţ corespunde cu intervalul din septembrie al prețurilor angro pentru strugurii din Moldova de anul trecut.
Ținând cont de perioada foarte lungă de coacere a strugurilor și, în consecință, de perioada scurtă de recoltare și vânzarea lor proaspătă ulterioară, experții Asociației recomandă viticultorilor să negocieze în mod activ cu comercianții vânzarea strugurilor. Nivelul prețurilor inițiale favorizează acest lucru.